Hulvát, ale ne rasista. Kolegové z fotbalové branže se postavili za potrestaného Radu

Fotbalový trenér Petr Rada

Spravedlivý trest pro trenéra Radu?

Řada kolegů a lidí z fotbalového prostředí se nepřímo zastává trenéra Petra Rady, který obdržel osmiměsíční stopku za rasistickou urážku při utkání 17. kola druhé ligy proti Zbrojovce Brno. Podle nich je kouč pražské Dukly sice hulvát, ale ne rasista. Bývalý kouč reprezentace nesmí na lavičku po dobu osmi měsíců.

K prohřešku Rady došlo během prvního jarního kola druhé fotbalové ligy. Vedoucí Dukla remizovala po divoké přestřelce se Zbrojovkou 3:3. Pod návalem emocí se trenér neudržel a urazil brněnského kouče Tomáše Polácha výrokem: „Zoufalče cikánskej“.

ČTĚTE TAKÉ: Král Souček. Potřetí ovládl anketu o nejlepšího fotbalistu Česka, trenérům vládl Trpišovský

„Na základě zprávy technického delegáta LFA a také dle záznamu z kamer bylo prokázáno, že skutečně směřoval směrem k lavičce Zbrojovky Brno urážku s rasistickým podtextem,“ uvedl předseda komise Richard Baček. Za nadávku vyfasoval od disciplinárky rekordní trest na osm měsíců a pokutu 80 tisíc korun.

„Nemůžu to okomentovat, protože zatím nic nevím. Podám odvolání, vedení mi poradilo, ať se k tomu nevyjadřuji,“ uvedl Rada v reakci na dotaz CNN Prima NEWS.

Se stopkou nesouhlasí jak experti, tak fotbalisté. Redaktor deníku Sport Ondřej Škvor označil trest za neadekvátní. „Za takovou větu dát osm měsíců je přehnané. Odpovídá to sice požadavku současné politiky, ale já s tím nesouhlasím,“ sdělil CNN Prima NEWS.

„U holiče, kam chodím, si vůbec neříkají Romové, ale cikáni. Za mě to proto vůbec nespadá do kategorie rasismus,“ nechal se slyšet bývalý fotbalista Milan Luhový.

„Když je někdo zrzavý, nadáváš mu tak, když je někdo tmavší pleti, platí to stejné. Nemělo by se to dít, ale selský rozum by měl zvítězit,“ uvedl k prohřešku Rady bývalý fotbalista Petr Švancara. Podle něj slovní urážku v Brně nikdo neřeší. „Mnohokrát jsem zažil na utkání i horší slova,“ dodal.

Poláchovi se Rada za urážku hned po zápase omluvil. Společně se setkali na kávě a konflikt uzavřeli. Že si trenér Rada nebere servítky, se prý ve fotbalovém světě ví. Když nastoupila Dukla ve Vyškově, kde působí mnoho fotbalistů afrického původu, procedil, že „hrálo jedenáct Čechů proti Africe“.

„Petr Rada vystupuje jako hulvát, ale odmítám tvrzení, že je rasista,“ zdůraznil Škvor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fanoušci Milána měli v Praze vytáhnout na policisty nože. Konflikt vznikl u stanice Želivského

Tagy:
Romové trest pokuta rasismus fotbalista fotbalový klub trenér fotbal sport Petr Rada Petr Švancara disciplinární komise FC Zbrojovka Brno FK Dukla Praha Milan Luhový Tomáš Polách Ondřej Škvor