Chaos při pomoci chudým přerostl v horor: Dav v Jemenu zpanikařil, ušlapáno bylo 78 lidí

V tlačenici v jemenském hlavním městě Saná ve středu večer přišlo o život nejméně 78 lidí a přes 70 dalších utrpělo zranění, uvedlo podle agentur ministerstvo vnitra vedené húsíjskými povstalci. Neštěstí se stalo v centru města, kde se bez koordinace s úřady rozdělovala lidem finanční pomoc. Na akci konanou krátce před koncem ramadánu, posvátného měsíce muslimů, přišly stovky zájemců.

Svědci agentuře AP řekli, že ozbrojení Húsíové začali střílet do vzduchu, aby dostali pod kontrolu dav. Zřejmě však zasáhli elektrické vedení, načež nastal výbuch. Mezi lidmi vypukla panika a snažili se z místa utéct. Jde o nejhorší neštěstí, jaké se v Jemenu v posledních letech stalo a nesouvisí s konfliktem v této zemi.

Na videích na sociálních sítích jsou vidět těla lidí ležících na zemi, zřejmě mrtvých. Húsíjské úřady zveřejnily záběry, na nichž jsou na zemi skvrny od krve, boty a oblečení obětí.

ČTĚTE TAKÉ: Drama v Paříži. Sebevražda v obchodní čtvrti vyvolala vlnu paniky. Do akce musela policie

AP připomíná, že rozdávání pomoci chudým patří k tradicím ramadánu. Podle svědků lidé dostávali každý po 5 000 jemenských riálech, tedy asi devíti dolarech (192 korun), od charitativní organizace financované jedním podnikatelem. Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že příčinou neštěstí je náhodné rozdávání pomoci. Povstalci rychle uzavřeli školu, kde se tlačenice stala a na místo nikoho nepouštěli. Húsíjské ministerstvo vnitra uvedlo, že zadrželo dva lidi, kteří rozdělování peněz zorganizovali, a že se neštěstí vyšetřuje. Povstalci slibují vyplatit odškodnění zraněným i rodinám obětí na životech.

Jemen je nejchudší zemí arabského světa a v posledních letech ho sužuje válka. Saná ovládají Íránem podporovaní Húsíové, kteří se města zmocnili v roce 2014 a vyhnali z něho mezinárodně uznávanou vládu. Posléze se do konfliktu zapojila koalice vedená Saúdskou Arábií, která podporuje odstavený kabinet. Konflikt se v posledních letech změnil v zástupnou válku mezi Saúdskou Arábií a Íránem. O život během něho přišlo více než 150 000 lidí, jak bojovníků, tak civilistů. Vedl k jedné z nejhorších humanitárních krizí současného světa.

Tagy: