Hurikán Grace pustoší Mexiko, sedm mrtvých. Henri v neděli udeří na New York

Hurikán Grace, který v sobotu ráno za doprovodu silného deště a prudkého vichru udeřil na mexické pobřeží, si vyžádal sedm obětí. Nad pevninou ale jeden z nejsilnějších hurikánů, který v posledních letech Mexiko zasáhl, zeslábl do podoby tropické bouře. Naopak bouře Henri, která se sune podél východního pobřeží Severní Ameriky, zesílila na hurikán prvního stupně. Guvernér státu New York kvůli tomu vyhlásil v některých částech státu nouzový stav, platí pro 42 milionů lidí.

Grace jako hurikán třetího stupně doprovázený větrem o rychlosti 205 kilometrů za hodinu dosáhl pevniny u letoviska Tecolutla ve státě Veracruz ve středním Mexiku v sobotu kolem jedné hodiny ráno místního času (8:00 SELČ). Přívalové deště a vítr způsobily výpadky dodávek elektřiny, živel vyvracel stromy a také mařil lidské životy.

„Bohužel máme sedm mrtvých, včetně dětí,“ oznámil guvernér Veracruzu Cuitláhuac García.

Videa a fotografie ze sociálních sítí ukazují materiální škody na budovách, popadané stromy a zaplavená auta. Na záběrech z místní televize se ulicemi Xalapy, hlavního města Veracruzu, hrnulo velké množství vody. Ze břehů se vylila nedaleká řeka Actopan, kvůli které byl přerušen provoz na místní dálnici.

„Žádám lidi ve státech Veracruz, Puebla, San Luis Potosí, Tamaulipas a Hidalgo, aby si s příbuznými nalezli útočiště na vysoce položených místech, anebo se uchýlili do připravovaných úkrytů,“ vyzval Mexičany předtím, než hurikán udeřil, prezident Andrés Manuel López Obrador.

Hurikán Grace mezitím při postupu do vnitrozemí podle očekávání zeslábl. Okolo osmé hodiny večer středoevropského času se s větrem dosahujícím 75 kilometrů za hodinu nacházel 55 kilometrů severozápadně od metropole Mexiko, uvedlo Americké středisko pro hurikány (NHC).

Podle předpovědi by měl přes noc dál oslabovat a v neděli se úplně rozptýlit. Mexiko stále trápí silné deště, úřady dříve varovaly, že v centrální oblasti okolo hlavního města může spadnout 150 až 300 milimetrů srážek. Hrozily přívalové povodně, sesuvy půdy a záplavy v městských oblastech.

Hurikán Henri míří na New York

Na příchod bouře Henri, která zesílila na hurikán první kategorie, se mezitím připravuje severovýchodní pobřeží Spojených států. Očekává se, že Henri přinese v noci na neděli a v neděli ráno záplavy a nebezpečné vzedmutí hladiny moře vlivem větru, varovalo NHC.

„Vítr se v důsledku tropické bouře může zvedat už během noci ze soboty na neděli,“ varovali ale meteorologové Američany.

Bouře se nyní nachází 335 kilometrů východně od mysu Hatteras v Severní Karolíně, vítr v ní dosahuje rychlosti 120 kilometrů za hodinu. NHC očekává, že Henri na pevninu udeří v neděli večer, pravděpodobně v oblasti newyorského ostrova Long Island nebo na jihu sousední oblasti Nová Anglie.

Varování před hurikánem či tropickou bouří platí pro zhruba 42 milionů lidí z regionu. V oblasti vzdálené od teplých vod Mexického zálivu a Karibského moře nejsou tropické bouře časté. Na Novou Anglii naposledy přímo udeřil hurikán Bob v roce 1991, tehdy zemřelo minimálně dvanáct lidí. Město New York v roce 2012 zdevastoval hurikán Sandy.

V Atlantiku se v posledních dnech objevily hned tři tropické bouře, což je podle NHC i uprostřed  hurikánové sezony velmi neobvyklé. Podle odborníků jde o důsledky klimatických změn.

Tagy: