Nebezpečný hurikán Ida udeřil na pobřeží Louisiany. Přesně 16 let po ničivé Katrině

Hurikán Ida

Pobřeží amerického státu Louisiana zasáhl hurikán Ida, který meteorologové označují za mimořádně nebezpečný a za jeden z nejsilnějších za posledních 170 let. Ida je na pětibodové Saffirově-Simpsonově škále hurikánem čtvrté kategorie, doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Oznámilo to v neděli americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Živel udeřil pět minut před polednem místního času (18:55 SELČ) na přístavní město Port Fourchon, které leží několik desítek kilometrů od New Orleans. Silný vítr začal působit na některé části pobřeží Louisiany už ráno a zhruba 300 000 odběratelů zůstalo bez elektřiny, uvedla stanice CNN.

„Bude to mnohem silnější bouře, než jaké tady obvykle vídáme, a popravdě, pokud by někdo připravil nejhorší scénář úderu hurikánu na Louisianu, tak by se to hodně podobalo tomu, co teď vidíme,“ řekl agentuře AP guvernér státu Louisiana John Bel Edwards.

Vláda v Louisianě vyhlásila nouzový stav a radnice New Orleans nařídila v pátek povinnou evakuaci některých částí města. Úřady obyvatele vyzvaly, aby buď opustili své domovy, nebo aby je řádně zabezpečili a schovali se na nejbezpečnější místo. Doporučily jim, aby si vytvořili zásoby na tři dny.

„Prvních 72 hodin je na vás, záchranáři se k vám v prvních třech dnech dostanou jen těžko,“ řekl Collin Arnold z neworleanského střediska pro mimořádné události.

Americký prezident Joe Biden ve Washingtonu navštívil hlavní sídlo Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA), která má v oblasti hurikánu 500 pracovníků. Díky vyhlášení nouzového stavu má FEMA rozsáhlé pravomoci v koordinaci pomoci. Biden řekl, že hurikán ohrožuje lidské životy a pravděpodobně způsobí obrovské škody. Obnova dodávek elektřiny by v některých oblastech mohla trvat i týdny, dodal.

Katrina byla o stupeň slabší

Kvůli hurikánu se prakticky zastavila těžba ropy a zemního plynu v amerických vodách Mexického zálivu. Ztrátu těžaři odhadují na 1,74 milionu barelů denně. Odborníci se obávají dopadu hurikánu na ropnou infrastrukturu a na rafinerie v oblasti. Společnost Colonial Pipeline, která je největším provozovatelem potrubní sítě na přepravu ropných produktů ve Spojených státech, přerušila dodávky pohonných hmot z Houstonu do Greensboro v Severní Karolíně.

Zásoby jsou nadále k dispozici v terminálech na jihovýchodě USA. Svůj rafinerský komplex Alliance na pobřeží Belle Chasse už v sobotu odstavila společnost Phillips 66, zatímco těžební společnost ExxonMobil omezila činnost své velké rafinerie v Baton Rouge.

Hurikán Ida udeřil přesně 16 let po hurikánu Katrina, který si ve stejné oblasti vyžádal více než 1 880 obětí na životech a způsobil rozsáhlé materiální škody. Podle meteorologů byla Katrina o stupeň slabší než Ida.

Vláda v Louisianě ale doufá, že hurikán napáchá menší škody a vyžádá si i méně obětí na životech díky rozsáhlým investicím do protipovodňové infrastruktury, které stát Louisiana a město New Orleans provedly po roce 2005.

Tagy:
hurikán bouře New Orleans Joe Biden silný vítr Louisiana USA hurikán Ida tropická cyklóna Hurikán Ida Hurikán Katrina ExxonMobil John Bel Edwards Federal Emergency Management Agency