Hurikán Oscar se žene na Kubu sužovanou výpadky proudu. Aktuálně zasáhl Bahamy

Nad Bahamy dorazil v neděli hurikán Oscar, který by měl ještě zasáhnout Kubu. Na sociální sítí X o tom informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Na Kubě panují z tohoto hurikánu veliké obavy, zemi totiž už několik dní sužují rozsáhlé výpadky elektřiny, které se úřadům daří odstraňovat jen pomalu a částečně. Oscara, který nyní patří do nejslabší kategorie hurikánů na pětistupňové škále, provází vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů za hodinu. Kubánský meteorologický institut očekává, že přinese vydatné srážky zejména na východ Kuby.

Miliony Kubánců se přitom už několik dní potýkají s rozsáhlými výpadky elektřiny. Ve čtvrtek Kuba zažila do té doby největší letošní výpadek proudu, který postihl polovinu země a v některých provinciích trval až 20 hodin. Premiér Manuel Marrero proto ve stejný den vyhlásil dočasné omezení činnosti úřadů, které nejsou nezbytné pro chod země. Zavřely se též školy. Nemocnice fungují nepřetržitě díky vlastním generátorům.

ČTĚTE DÁLE: Žralok napadl na Floridě 16letého surfaře. Vrtěl hlavou a mrskal se, říká pokousaný chlapec

V pátek pak blackout postihl téměř celou Kubu, která má asi deset milionů obyvatel. Několik hodin poté, co se podařilo dodávky částečně obnovit, postihl v sobotu zemi další výpadek elektřiny. V sobotu večer byla bez proudu velká část západní Kuby, včetně hlavního města Havany. Výpadky elektřiny znamenají na ostrově i přerušení dodávek vody a v současném horkém počasí komplikují život lidem také kvůli nefungujícím ledničkám.

Na výpadky elektřiny, stejně jako na hurikány, jsou Kubánci zvyklí. Naposledy koncem září Kubu zasáhl hurikán Helene, který tam ale způsobil menší škody než ve Spojených státech, kde zabil přes 200 lidí.

Na Kubě způsobil značné škody naposledy hurikán Irma v roce 2017, který si tam vyžádal deset obětí a zničil řadu domů, silnic i zemědělské půdy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi berou kvůli Dušičkám Polsko útokem. Lákají je až poloviční ceny a vyšší kvalita

Tagy:
Polsko hurikán Kuba elektřina katastrofa Florida Havana Bahamy přírodní katastrofa Dušičky elektrická energie produkty a služby ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa energie a zdroje technická infrastruktura