Češi berou kvůli Dušičkám Polsko útokem. Lákají je až poloviční ceny a vyšší kvalita

Řada Čechů míří za nákupy na Dušičky do Polska.

Nákupy v Polsku

Blíží se Dušičky a tisíce Čechů vyrazí opět navštívit hřbitovy. Pro věnce, květiny nebo třeba svíčky už tradičně míří davy našinců do Polska. Podle prodejců i samotných zákazníků je tam dušičkové zboží levnější zhruba o dvacet až třicet procent. Někteří zákazníci oceňují i kvalitu zboží.

„Dušičkové zboží je podle mě levnější o polovinu. Zajeďte si do Karviné kolem hřbitova a podívejte se sami,“ prozradila jedna z oslovených českých zákaznic polského květinářství pro CNN Prima NEWS, přičemž uvedla hlavně umělé květiny.

ČTĚTE DÁLE: Česko čekají nejdražší Dušičky v historii

Další respondenti jmenovali další produkty. „Třeba takový věnec, co jsme koupili v Polsku za 500 korun, by stál možná 800 korun u nás,“ uvedli manželé Ovčařovi z Karviné. Podle svých slov jezdí k polským sousedům na nákupy pravidelně již dlouhé roky.

I podle nich je v Polsku kvalitnější sortiment za příznivější ceny. „Koupili jsme vlastně výzdobu na dva hroby. Cenová nabídka tady v Polsku je určitě lepší a levnější než v České republice,“ konstatovali manželé.

Opravdový nával čekají polští obchodníci 28. října, kdy je v Česku státní svátek a obchody jsou zavřené. „Co se týká cen, tak všechno v Polsku letos zdražilo, ale pořád jezdí hodně zákazníků z druhé strany hranice. Hlavně ti, co žijí poblíž,“ uvedl polský prodejce věnců a dušičkového zboží Mariusz z Marklowic.

Čeští prodejci se prý polské konkurence nebojí. „Tam v Polsku to je také už dražší. Kdo chce, ať jede,“ nechala se slyšet například prodejkyně Hana Paciorková z Karviné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Banky klientům rozšiřují nabídku investic. Proč ale vynechávají kryptoměny?

Tagy:
věnec Polsko ekonomika CNN Prima NEWS Karviná Česko Dušičky makroekonomie ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas