Ceny svatomartinské husy mohou být astronomické. Ekonom popsal, kam až vystřelí a proč

Možná už vás to napadlo, za pár týdnů je Martina a k němu patří svatomartinská husa. Jestli optimisticky doufáte, že ji zdražování minulo, tak neminulo. Podle některých restauratérů se ceny zvedly dvojnásobně.

Ceny rostou, v restauracích zatím ale sníženou poptávku po dobrém jídle a pití nepociťují. „Objednávají si to ve velkém. Stoly, rezervace, od rána až do večera,“ říká servírka Markéta. Jestli ale bude situace podobná i za měsíc na svatého Martina, jisté není.

„Já letos netuším, jak to s husou bude. Můj předpoklad ale je, že se lidi na tohle jídlo hodně těší,“ říká Monika Drozdová, provozní jedné z pražských restaurací. Bohužel za tuto dobrotu se letos prohnete víc než kdykoliv dřív. Ceny za ni mohou být astronomické.

„Loni bylo možné pořídit husu s knedlíkem a se zelím za nějakých 400 korun, letos, například v Praze, mohou ceny atakovat až 700 korun za jednu porci,“ říká ekonom Lukáš Kovanda.

„Když to dáte v menu s nějakým dezertem, tak se najednou dostáváte až k tisícikoruně,“ říká Luboš Kestner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Mimo Prahu by ceny měly být o něco nižší.

„Zdražují chovná krmiva. Kvůli tomu, že jsou dražší hnojiva, která jsou dražší proto, že je dražší plyn,“ pokračuje Kovanda. Za vyšší cenu svatomartinské husy mohou nejen rostoucí náklady na její výkrm, ale také dražší doprava anebo energeticky náročná příprava v samotné kuchyni.

Husy k tomu letos podražily o patnáct procent, a jsou navíc nedostatkovým zbožím. „Byly chřipky, byly mory. Jak ve Francii nebo v Maďarsku je to všechno vybité. Ale kdo si brzo zarezervuje, tak má,“ uzavírá šéfkuchař Josef Křížek.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
Francie Maďarsko Lukáš Kovanda Praha husa Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Josef Křížek