Hvězdou Slavie snadno a rychle. Sima je ohromně pokorný, říká bývalý spoluhráč

Raketou na Mars, zpívá Věra Špinarová ve známé skladbě. Tak nějak se musí cítit fotbalista Abdallah Sima, který se bleskovou rychlostí dostal na místo, o kterém jen pár měsíců zpět snad ani nesnil. Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský vytáhl v nouzi hráče pocházejícího ze Senegalu z rezervního týmu, ve kterém byl jen krátce po příchodu z Táborska. Pokud se dá něco nazvat uchopením příležitosti za pačesy, je to případ „zázračného“ Simy.

Čísla hovoří nekompromisně. Za posledních šest zápasů dal 19letý Abdallah Sima v dresu Slavie pět gólů, a to ani nenastupuje na pozici hrotového útočníka, který z logiky věci disponuje daleko většími možnostmi skórovat. Má-li se u „sešívaných“ ukázat na někoho, kdo je momentálně táhne, bude prst směřovat právě na senegalského hráče, o kterém ještě ke konci září nikdo pořádně neslyšel.

Teď ho podle předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka sledují evropské velkokluby.

Až 26. září si Sima připsal premiéru v A-týmu vršovického týmu, když nastoupil na sedm minut proti Slovácku. Pak se trochu – i vinou zamrznutí sportovních soutěží v Česku – vytratil z pozornosti. Od začátku listopadu ale vyloženě válí.

Jeho podzimní příběh je skutečně pohádkový, ale kořeny má už na začátku roku. V únoru přišel z akademie francouzského Evianu do tehdy třetiligového Táborska, a to díky trenérovi Miloslavu Brožkovi, který do Francie pravidelně jezdí na stáže. Na jedné z nich zahlédl Simu, jenž mu uvízl v hlavě. Jelikož Jihočechy tlačila během poslední zimní pauzy bota, přitáhl Brožek do České republiky zajímavého ofenzivního playera, o kterém už měl posbírané informace.

Nevídaná pracovitost

Story je o to zajímavější, že klub nestihl Simovi vyřídit registraci včas, tudíž posila nemohla nastoupit v prvním utkání jarní části ČFL. Když byla byrokracie u konce, zasáhl koronavirus a všechny tuzemské soutěže dostaly stopku. Přestože se nehrálo, Sima bral svoji českou misi nadmíru zodpovědně. „Za tři týdny naběhal 250 kilometrů, já jim zadal 170, on si ale pořád přidával. A bylo to ve vysokých intenzitách. Bylo vidět, že strašně chce,“ poznamenal Brožek v nedávném rozhovoru pro web iSport.cz.

Skromné začátky Simy v Táborsku připomněl ve čtvrtek na Twitteru jeho bývalý spoluhráč z jihočeského klubu Patrik Schramhauser videem z jara, kdy ještě nebyly vinou koronaviru povolené skupinové tréninky. A tak si dvacetiletý Schramhauser spolu se Simou chodili kopnout na zahradu za barák, ve kterém společně pobývali.

„Bydleli jsme spolu v době karantény. Byl to hodný kluk, panu Stanislavu Dvořákovi – u kterého stále i s jiným spoluhráči bydlím, abychom nemuseli dojíždět – různě pomáhal. A málokdy k nám do Táborska přijde nějaký hráč, který by byl takto nastavený. Opravdu strašně skromný, pokorný a pracovitý,“ řekl pro CNN Prima NEWS Schramhauser.

S adaptací prý Sima neměl vůbec žádný problém, ačkoliv uměl jen francouzsky. „Parta je tu výborná, proto to bylo bez komplikací. A zásluhu na tom měl i trenér, který francouzštinu ovládá, takže mu pomáhal. Ale i on se snažil, občas prohodil i něco anglicky,“ přiblížil Schramhauser hladké zapadnutí fotbalisty, jenž je momentálně trendy.

Osudové setkání s rezervou Slavie

Sám přiznává, že raketový let Simy do Slavie, které vystřílel postup do jarní fáze Evropské ligy, se spoluhráči absolutně nepředpokládal. „Něco v sobě určitě měl, ale v kabině jsme si říkali, že takto rychlý progres je opravdu nečekaný. Potenciál byl zřejmý, ale když si vezmete, že nedávno s námi seděl v kabině, tak si říkáte, jak bleskové to bylo,“ podotkl záložník.

Zlomovým okamžikem byla letní příprava, v rámci které Táborsko hrálo také s „béčkem“ Slavie. Sima v tomto zápase připravil dva góly. Kouče bíločervených navíc zaujal svojí rychlostí i atletičností. „Skutečně hráč, který má tah, ohromnou přímočarost,“ potvrzuje Schramhauser. V dalším utkání proti Žižkovu se senegalský hráč dokonce trefil po famózní individuální akci, a jelikož už zástupci Slavie tušili, co se v Simovi skrývá, nenechali si ani tento přátelák ujít.

A tak si řekli, že teenagera vezmou do Prahy na zkoušku, ačkoliv ho neviděli v ostrém soutěžním duelu. Desetidenní test ale stačil na to, aby Sima stvrdil předchozí dobré dojmy a zakotvil ve Vršovicích. V rezervě Slavie se mu dařilo, a proto když přišla reprezentační pauza, v rámci níž si vyrazilo plnit povinnosti mnoho kmenových hráčů „áčka“, vzal Simu do tréninku trenér hlavního týmu Jindřich Trpišovský.

44letý kouč už v minulosti několikrát ukázal, že má na hráče nos a i u Simy rychle viděl, co v něm dřímá. Proto si rodáka z Dakaru nadobro z B-týmu vypůjčil a občas ho vypouštěl na hřiště.

Do základní sestavy úřadujícího mistra Trpišovský Simu poprvé zařadil 5. listopadu, a to hned v Evropské lize proti Nice. Svěřenec se trenérovi hned odměnil gólem a pomohl k důležitému vítězství 3:2. Do úvodní jedenáctky se pak Sima vměstnal i o víkendu v lize proti Mladé Boleslavi.

Po další reprezentační přestávce jela Slavia do Opavy a brala snadné tři body po výsledku 6:0. Sima na hřišti zářil a výkon korunoval výtečnou gólovou akcí.

V týdnu – v dalším utkání Evropské ligy s Nice – Sima pálil znovu.

O víkendu následoval ligový zápas s Brnem, Sima nastupující na pozici pravého křídelníka opět skóroval.

Ve čtvrtek „sešívaní“ hráli v pohárech proti Hapoelu Beer Ševa. A asi už ani není třeba ani dodávat, zda se na výhře 3:0 gólově podílel hráč nosící na zádech číslo 12.

„Je to zářný příklad toho, že dnes stačí málo, aby někdo mohl vzlétnout během ohromně krátké doby. Stejně to bylo v případě Cheicka Condeho, který byl u nás půl roku,“ připomněl už zmiňovaný Schramhauser dalšího táborského „skokana“, jehož po půl roce na jihu Čech koupil prvoligový Zlín.

Tím, že Sima prokazuje své kvality i na evropské scéně, jeho cena na trhu rapidně stoupá. Většinou to lze doložit údaji z webu Transfermarkt.de, který je bohatou databází informací o fotbalistech, ale progres Simy je tak rychlý, že zatím vedle jeho jména ani není žádná hodnota.

„Ani nevím, jestli by mě ještě mohl něčím překvapit. Snad jen, až dá gól levou nohou ze třiceti metrů. To je jediná slabinka,“ podotkl po utkání s Beer Ševou Trpišovský na adresu slávistického trumfu.

I proto se Sima dostal do ideální jedenáctky Evropské ligy pátého hracího kola.

I proto je podle bosse Slavie Tvrdíka mladík, jenž ani ne před rokem vyrazil zkusit štěstí do třetiligového Táborska, v hledáčku gigantů z Evropy.

Tagy:
SK Slavia Praha fotbal sport Jindřich Trpišovský Abdallah Sima Patrik Schramhauser FC MAS Táborsko