Jak šel čas se Součkem ve West Hamu: Rychlá chvála, vlastní gól a pan nepostradatelný

Když Tomáš Souček o víkendu rozhodl gólem v nastavení zápas Premier League proti Fulhamu, už to vlastně nikoho nepřekvapilo. Přitom ještě několik let zpět vytáhlého fotbalistu pomalu nechtěli ani ve Viktorii Žižkov. Obří porcí poctivosti ale ze sebe postupem času udělal atraktivní zboží, po kterém toužil leckdo v Evropě. Rodák z Havlíčkova Brodu zamířil před necelým rokem do londýnského West Hamu a nyní už se všeobecně ví, že nemohl udělat lépe. Jak doposud vypadal prosperující vztah?

29. ledna 2020

Předseda představenstva Slavie Praha Jaroslav Tvrdík jako první oficiálně oznamuje, že Tomáš Souček, který doposud spadal pod jeho křídla, se stává hráčem „Kladivářů“. V tu chvíli se jedná pouze o půlroční hostování, za nějž má West Ham pražskému celku zaplatit 113 milionů korun. Pravidla hry jsou následující – pokud se sestupem ohrožení Londýňané zachrání v Premier League, Souček zůstane nastálo.

1. února 2020

Šlo to poměrně rychle. Pouhé tři dny po příchodu zařadil kouč Hammers David Moyes Součka do základní sestavy pro duel s Brightonem. Z týmového pohledu to pro českého záložníka možná nebyla úplně ideální premiéra. West Ham hned dvakrát vedl o dva góly, přesto zápas skončil 3:3. Ovšem muž s číslem 28 na zádech byl za své představení chválen – ostrovními médii, fanoušky i koučem Moyesem. Vyslal signál, že na soutěž, která je považována za nejlepší na světě, bez problémů stačí.

23. června 2020

V červnu se Premier League po více než třech měsících opět rozběhla a dlouhá koronavirová pauza nic nezměnila. West Ham na tom byl v tabulce po restartu stále velmi bídně. Nijak mu nepomohla porážka s Tottenhamem, na které měl bohužel Souček podíl. Proti týmu Josého Mourinha si totiž dal vlastní gól, který byl z pohledu Spurs nakonec vítězný. Vše bylo krutější o to, že gólová situace se ještě zkoumala na videu, bohužel s mrzutým výsledkem pro Součka a spol. Brzy se už však „Suk“ dočkal radostnější trefy.

1. července 2020

Po Tottenhamu čekal na Hammers další městský rival – Chelsea. Domácí zápas se zvrhl v pěkně divoký večer. Souček se už už radoval z premiérového gólu do správné sítě. Jenže jak v předchozím zápase VAR vlastní trefu českého hráče potvrdil, tentokrát řekl „ne“. „Říkal jsem si, co se tady ještě může stát,“ ohlížel se zpětně reprezentant za okamžikem. Zklamání ale netrvalo dlouho. V nastavení prvního poločasu předvedl to, co předtím několikrát v dresu Slavie. Po standardní situaci zavěsil hlavou a konečně se mohl radovat. Součkův zásah pomohl k tolik potřebným bodům za výhru 3:2. Záchrana byla o trochu blíže.

5. července 2020

Za několik dní se West Ham vydal do Newcastlu a Součkova pohádka pokračovala. Definitivně byly pryč chvíle, kdy se exslávista nacházel v pozici smutného hrdiny. Gólem se vykoupil právě i proti Magpies. Tentokrát si našel odražený míč po rohovém kopu a pohotově vypálil levou nohou. Sice jeho trefa tentokrát nepomohla k vítězství, ale i bod za remízu 2:2 tým Davida Moyese bral. Podruhé za sebou byl Souček hráčem utkání, aspoň podle renomovaného statistického webu Whoscored.com.

17. července 2020

A na třetí gól v Premier League nemusel čekat nijak dlouho. Jakožto defenzivní záložník, který má spíše jiné úkoly než střílení branek, se prosadil proti Watfordu – opět uplatnil své oblíbené a precizní zakončení hlavou. Souček udeřil v 10. minutě a posunul West Ham do vedení 2:0. Jeho gól byl nakonec kardinální, protože „Kladiváři“ vyhráli 3:1. Definitivní únik ze sestupové zóny byl velmi blízko.

„Potřebovali jsme ve hře více energie, více naběhaných kilometrů. Naštěstí teď máme Tomáše, který přišel jako kapitán Slavie se skvělými fyzickými předpoklady, je gólový, stále mladý a ještě se bude zlepšovat,“ chválil Součka skotský kouč Moyes.

22. července 2020

Ve 37. kole ligy byla záchranářská mise zdárně u konce. West Ham uhrál na hřišti Manchesteru United remízu 1:1, která stačila na to, aby měli Londýňané jistou příslušnost na nejvyšší anglické fotbalové úrovni i v další sezoně. „Tomáš nám bezpochyby pomohl a nejsem si jistý, že bez něj bychom byli klubem Premier League,“ nechal se slyšet Moyes.

24. července 2020

Dohoda mezi West Hamem a Slavií zněla jasně: „Zachráníme se a Součka si za pořádný obnos necháme.“ Proto netrvalo dlouho a oba kluby oficiálně potvrdily přestup. 25letý hráč podepsal čtyřletou smlouvu a do pražského Edenu putovalo přes 400 milionů korun.

26. července 2020

Zápasem s Aston Villou skončila pro Hammers roztahaná koronavirová sezona. Po ní bylo jasné, že přivést Součka, který příjemně překvapil svojí rychlou adaptací na ostrovní fotbal, rozhodně nebylo liché. Naopak. Od restartu soutěže nastoupil Souček pokaždé v základní sestavě a ze hřiště ani na minutu neslezl.

12. září 2020

Součkovi začala druhá sezona ve West Hamu. Už nebyl v pozici „zelenáče“, který musí dokazovat, že na Premier League stačí. Moyes s ním od začátku nového ročníku nakládal jako s hráčem, na kterém hra stojí. Úvodní duel ale na londýnském olympijském stadionu domácí prohráli s Newcastlem 0:2.

2. října 2020

Aby v jednom týmu nejvyšší anglické soutěže působili dva Češi? Velká rarita. West Ham však na začátku října dotáhl přestup dalšího exslávisty Vladimíra Coufala a Souček tak měl blízko sebe starého známého parťáka, kterému první dny a týdny pomáhal s adaptací na nové prostředí.

18. října 2020

O výtečné defenzivní práci Součka v náročném prostředí soubojového anglického fotbalu svědčilo také to, že první žlutou kartu dostal až ve svém 18. utkání v Premier League. Zvláště na jeho postu musí hráč brzdit a rozrážet útoky soupeře zřejmě nejvíce. Souček tuto úlohu zvládal „čistě“, případně si pomohl drobným faulem. Ovšem obešel se bez zbytečných či zákeřných zákroků.

7. listopadu 2020

Zatím poslední potvrzení o tom, jak se může vedení West Hamu díky Součkovu transferu pochvalně plácat po ramenou, přišlo o víkendu. Duel s londýnským Fulhamem byl dlouho bezbrankový. Až v nastavení se měnilo skóre, a to právě zásluhou Součka. Ten využil přesného pasu Benramhy a uklidil míč k tyči. Co může být více než dát vítězný gól v nastavení? Nakonec se ještě West Ham strachoval, protože soupeř zahrával v osmé minutě nastaveného času penaltu. Ovšem Ademola Lookman obří možnost na vyrovnání zpackal, když se pokusil gólmana Fabianského „panenkovsky“ zaskočit. Polský brankář si počkal a Souček měl na kontě další vítězný gól.

Sám už cítil, že bylo na čase se opět trefit. „V této sezoně jsem měl hodně šancí. Skóroval jsem proti Wolverhamptonu, ale branku nakonec označili za vlastní. Konečně se mi podařilo vstřelit normální gól,“ řekl Souček, který v aktuální sezoně Premier League zatím odehrál každou možnou minutu.

A dá se čekat, že tento trend bude pokračovat. Vždyť za necelý rok si svými výkony hlasitě říká o pozornost anglických gigantů. Nedávno například o Součkovi mluvil pochvalně José Mourinho, který českého záložníka přirovnal k Marouanovi Fellainimu, někdejší stálici Premier League. Pokud však Souček bude nadále výkonnostně růst, budou brzy ostatní hráči přirovnáváni k němu. Už teď je milovaným „kladivářem“.

Tagy: