Hygienička Svrčinová se omluvila Romům. Příspěvek neměl znevážit menšinu, napsala

Pavla Svrčinová, budoucí hlavní hygienička a současná ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice, se omluvila za zveřejnění rasistického příspěvku na svém Facebooku. „Chtěla bych vás touto cestou ubezpečit, že umístění příspěvku na mém Facebooku nebylo záměrné a rozhodně nemělo znevážit romskou menšinu,“ napsala členům Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. S informací přišel web Romea.cz.

Hygieničku s žádostí o vysvětlení kontaktovala zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. Ta následně uvedla, že se Svrčinová v telefonickém rozhovoru za zveřejnění vtipu omluvila. Následně Válkovou poprosila, zda by její omluvu postoupila všem členům Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

„Chtěla bych Vás touto cestou ubezpečit, že umístění příspěvku na mém Facebooku nebylo záměrné a rozhodně nemělo znevážit romskou menšinu, které se za tuto nepříjemnost Vaším prostřednictvím omlouvám,“ uvedla v e-mailu, jež má web Romea.cz k dispozici.

Dále Svrčinová uvedla, že vždy byla ochotna Romům pomoci. „O čemž svědčí i schůzka a telefonáty s ostravskými představiteli této menšiny na jaře loňského roku, kdy jsme společně řešili bezpečný návrat této menšiny z Anglie,“ připsala a dodala, že v pomoci romské menšině bude pokračovat i nadále.

Svrčinová vtip sdílela v říjnu minulého roku. Lidé jí následně pod příspěvek psali, zda je rasistka nebo že je nechutná. „Vy jste slušně nechutná, vy tam dobře zapadnete. To nám na tu epidemii zbyli dost zvláštní lidi,“ napsal jeden z uživatelů. Poté, co si sdíleného vtipu všimla média, si hygienička smazala celý facebookový účet.

Tagy: