I když se jednalo o obrovskou osobnost, každému stiskl ruku, vzpomínal Straka na Beckenbauera

Bývalého fotbalisty a nyní trenéra Františka Straky se velmi dotklo úmrtí legendárního německého obránce a kouče Franze Beckenbauera, kterého považoval za výjimečného člověka. „Císaře“ osobně poznal. V rozhovoru Straka zavzpomínal na to, jakou poklonu Beckenbauer coby trenér pozdějších mistrů světa ze Západního Německa složil československé reprezentaci po čtvrtfinálové výhře 1:0 na šampionátu v roce 1990.

Dvojnásobný držitel Zlatého míče Beckenbauer zemřel v neděli ve věku 78 let, rodina o jeho úmrtí informovala o den později. „Samozřejmě se mě to neskutečným způsobem dotýká, poněvadž pro mě byl Franz vzor se vším všudy. Když ho znáte ještě osobně, tak to strašně moc bolí. Byl to skvělý člověk, hlavně po lidské stránce neměl chybu. Byl to i skvělý fotbalista a trenér, člověk, který opravdu zásadně ovlivnil i německý fotbal, který se díky Franzovi dostal tam, kde byl, nebo je. Čest jeho památce, je to strašná škoda,“ řekl Straka.

ČTĚTE VÍC: Zemřel legendární fotbalista Beckenbauer. Ať „císař Franz“ odpočívá v pokoji, truchlí svět

Nejvíc si na něm vážil jeho lidskosti a kamarádského přístupu. „I když to byla obrovská osobnost, tak vůbec nedával najevo, že je něco víc než ty. S každým si popovídal, každému stiskl ruku, dal podpis. Bylo to úžasné. I díky tomu, že jsme v roce 1991 s Hansou Rostock vyhráli na Bayernu Mnichov, tak jsme po zápase spolu dokonce mluvili. Tam mezi námi vzniklo pouto. Pak jsem byl několikrát v Allianz Areně, když tam hrála i Plzeň. Mluvili jsme tam spolu, měli jsme spolu i televizní studio. To jsou věci, které ve vás strašně moc zanechávají,“ uvedl Straka.

S Beckenbauerem mluvil i po čtvrtfinále světového šampionátu 1990 v Itálii. „Řekl mi: 'Franzi, posledních 10 minut před koncem jsem byl tak nervózní, že jsem sám nevěděl, co mám klukům říkat, poněvadž jsme z vás měli strach. Nevěděli jsme najednou, jak na vás máme jít.' To bylo samozřejmě obrovské uznání našeho národního týmu a zároveň i obrovský respekt k nám,“ prohlásil pětašedesátiletý Straka.

Němci nakonec turnaj ovládli a Beckenbauer se po shodou okolností také nedávno zesnulém Brazilci Máriu Zagallovi stal druhým mužem historie, jenž získal titul mistra světa jako hráč (v roce 1974) i trenér. Později je napodobil ještě Francouz Didier Deschamps.

Straka si vybavil i další setkání s hráčskou legendou Bayernu Mnichov. „Potkali jsme se na VIP tribuně v Mönchengladbachu po utkání s Bayernem (v dubnu 1991). Klaus Augenthaler dával po rohu na 1:1, byl jsem u té situace. Beckenbauer mi říkal: 'Franzi, ta chyba tvoje nebyla, páč Klaus je vynikající hlavičkář a tohle se holt stane,“ řekl někdejší trenér Sparty, Plzně či Slavie.

Beckenbauera ocenil i jako hráče. „Byl to takový první moderní typ stopera, který dokázal vyvážet balony a dostávat se do koncovky. Nastartoval úplně jinou éru stoperů, kteří nejen že nakopávali balon nebo uměli hrát jeden na jednoho, ale on byl představitelem toho, že je to o té přihrávce, inteligenci, umění číst hru, umět svou přihrávkou i přečíslením z obrany do zálohy vytvářet tlak na soupeře. Tím byl úplně výjimečný,“ prohlásil Straka.

„Němci ho opravdu milují. Byl to fantastický borec a opravdu výjimečný člověk,“ poznamenal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na televizní obrazovky se řítí nový seriál z fotbalového prostředí

Tagy: