Lopraisův triumf na Rallye Dakar. Vyhrál 3. etapu, dostal se do čela kategorie kamionů

Aleš Loprais vyhrál 3. etapu Rallye Dakar a dostal se do čela kategorie kamionů. Po dvanáctém dílčím triumfu na slavné soutěži předstihl obhájce prvenství Januse van Kasterena z Nizozemska. Druhý byl v pondělí Martin Macík, který je i nadále průběžně třetí.

„Byla to zatím nejtěžší etapa. Velmi těžké duny. Tři se nám dokonce nepodařilo vyjet a museli jsme je najíždět ze všech stran. Vedle toho strašně moc kamení, prachu, skoků... Auto toho dnes schytalo hodně,“ sdělil Loprais na sociálních sítích. Poškodil i čelní sklo. „Jsme ale v cíli, za což jsem rád,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Náhle se skácel do vody a už se neprobral. Zemřel olympijský plavec, smrt provází otazníky

Jezdec týmu Instaforex Loprais Praga byl letos na Dakaru včetně prologu už dvakrát druhý. Teď poprvé vyhrál. „Není to o tom, že bychom chtěli atakovat (vedení), to ne. Ale prostě se to tak semlelo. První čtyřka kamionů jede dost ostře a my se snažíme nenechat tam ani vteřinu zbytečně. Musíme ale myslet i na to, abychom pošetřili auto. Rallye je dlouhá,“ řekl Loprais.

Problémy v dunách měl i Jaroslav Valtr starší, který drží páté místo. „Až do dun jsme se drželi na bedně, ale dva kilometry před koncem dun jsme padli do trychtýře a najednou nám přestalo fungovat řízení. Chvilku jsme tam stáli, ale pak se nám to podařilo rozpohybovat. Museli jsme ale jet opatrně, až v závěru jsme jeli vabank,“ řekl člen týmu Tatra Buggyra ZM Racing. Jeho kolega Pascal de Baar z Nizozemska je nadále čtvrtý.

Motocyklový závodník Martin Michek zajel desátý čas a celkově dál uzavírá první desítku. Mezi automobily byl jedenáctý Martin Prokop a posunul se na 21. pozici. Novým lídrem hlavní kategorie je Jazíd Rádžhí ze Saúdské Arábie, mezi motocyklisty vedení stále drží Ross Branch z Botswany.

Výsledky kategorie motocyklů poznamenaly dodatečné penalizace i úpravy časů. Původně byl nejrychlejší Chilan Pablo Quintanilla, který ale po přičtení šesti trestných minut klesl na sedmé místo. Etapové prvenství si připsal loňský vítěz Kevin Benavides z Argentiny.

V terénu bylo vše, co Saúdská Arábie může nabídnout

Michek se na kontrolních mezičasech držel i na šestém místě, ve druhé polovině etapy z Davadmí do Salamíje se 438 „ostrými“ kilometry ale mírně klesl. Jezdec týmu Orion Moto Racing Group byl v původních výsledcích devátý, nakonec jej předstihli Australan Toby Price a Skyler Howes z USA, kteří pomáhali po pádu Němci Sebastianu Bühlerovi a jejich čas pořadatelé dodatečně upravili. Za Michka ale klesl penalizovaný Španěl Joan Barreda.

„Bylo to hrozně výživné, po 300 kilometrech fakt velmi těžké. V terénu bylo vše, co nám Saúdská Arábie může nabídnout. Nechyběly duny, kopcovité nebo kamenité výjezdy, dlouhé sjezdy, koryta, vyschlá řečiště… Brutality. Na motorce jsem byl šest nebo sedm hodin, makal jsem, co to šlo,“ uvedl Michek, jehož limitují problémy s levou rukou. „Snad to nebude zánět šlach. Dávám si prášky, snad zaberou,“ řekl.

Z rallye odstoupil jeden z favoritů kategorie motocyklů Sam Sunderland, Brita vyřadily technické problémy. Vedle dvojnásobného vítěze Dakaru měl potíže i Jaromír Romančík, který pondělní etapu neabsolvoval. Tým se jej ale pokusí vrátit do závodu s penalizací. Havaroval i Libor Podmol.

Martin Prokop: Bylo to maso

„Spadl přede mnou. Jeli za ním ještě dva jezdci a byli tam chvíli s ním. Zmáčkli mu tlačítko, aby si ho vyzvedli organizátoři, ale na tankovačce jsem se dozvěděl, že prý pokračuje v soutěži. Akorát mu tekla krev ze rtů nebo z oka. Byl otřesený, ale snad v pohodě,“ uvedl Martin Prokeš.

Mezi automobily byl podle neoficiálních výsledků nejrychlejší Brazilec Lucas Moraes, který skončil loni při své dakarské premiéře třetí. Novým lídrem se stal v pondělí třetí Rádžhí, který předstihl Carlose Sainze ze Španělska. Prokop skončil těsně za elitní desítkou, na Moraese ztratil 14:55 minuty.

„Bylo to maso. Zvolili jsme hodně vlažné tempo, protože se začínalo na kamenech a nechtěli jsme opakovat první etapu,“ řekl Prokop a poukázal na své sobotní problémy s defekty a jízdě bez rezervy. „Myslím si, že se to vyplatilo, i když nás jedno auto předjelo. Jeli jsme si svoji jízdu a jediný zásek byl v dunách, které byly hodně měkké. Tři výjezdy jsme nezvládli a hrozně jsme se tam trápili,“ uvedl Prokop s tím, že problémy souvisely s nastavením vozu na kamenitou trať.

Šampion z předešlých dvou let Násir Attíja z Kataru po třech defektech dokončil měřený úsek jen s třemi koly a na ráfku. Protože 3. etapa je takzvaně maratonská, budou mít jeho mechanici jen dvě hodiny na opravu vozu. Attíja i tak zajel čtvrtý čas a průběžně je pátý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šestnáctiletý šipkařský talent na titul mistra světa nedosáhl. Ve finále prohrál s krajanem

Tagy: