Otče, tady máš otroky. Syn Kadyrova s sebou z Ukrajiny přivezl zajaté vojáky, ukazuje video

16letý syn Ramzana Kadyrova Achmat se zúčastnil bojů na Ukrajině

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov před časem oznámil, že jeho synové míří do války na Ukrajině. Jeden z nich mu teď měl doručit svérázný dar – tři ukrajinské zajatce. Moment předání zachytily kamery. Pokud je video skutečně autentické a opravdu se jednalo o ukrajinské zajatce, Rusko tím znovu porušilo ženevské konvence.

Kadyrov během války na Ukrajině proslul jako výbušný vůdce, který by pro pokoření Západu udělal cokoli. Třeba i použil jaderné zbraně. Teprve nedávno informoval o tom, že do války posílá i své náctileté syny.

Kadyrovův 16letý potomek Ahmad se teď měl za svým otcem vrátit s válečnou kořistí. Syn totiž čečenskému vůdci údajně přivedl tři ukrajinské zajatce. Svázané a s kapucemi na hlavách. Záběry se objevily na sociálních sítích.

Ke Kadyrovovi ve videu nejprve přijede pompézní kolona aut. Ahmad posléze vedle dalších bojovníků oznámí, že přivezl tři ukrajinské vojáky, o kterých přitom mluvil jako o „otrocích“. Nejspíše určených přímo pro čečenského vůdce.

Porušení válečného práva

Právě pompéznost videa vytváří prostor pro pochybnosti, zda nešlo jen o nacvičenou scénku pro média. Pokud šlo ale opravdu o ukrajinské zajatce, čečenští bojovníci se provinili hned v několika ohledech proti ženevským konvencím.

Ty především uvádějí povinnost chovat se k zajatcům s „lidskostí“. Čemuž odporuje ponižující promenáda před Kadyrovem. Rovněž je zakázané válečné vězně filmovat bez jejich souhlasu. Je nadbytečné dodávat, že Čečenci žádné povolení neměli.

Kadyrov poslal své syny (ve věku 14, 15 a 16 let) do války na začátku října. „Achmat, Eli a Adam jsou připraveni uplatnit své schopnosti v zóně speciální vojenské operace,“ napsal na sociální platformě Telegram, přičemž použil termín, který Moskva používá pro invazi do sousední země.

„Brzy se vydají do přední linie a budou rozmístěni na nejobtížnějších úsecích linie dotyku,“ dodal Kadyrov na adresu potomků, kteří se podle něj učí boji od dětství.

Tagy: