Invalidnímu spolubydlícímu podřízl hrdlo. Místo vězení poslal soud muže do léčebny

Muž podřízl svému invalidnímu spolubydlícímu hrdlo.

Invalidnímu spolubydlícímu podřízl hrdlo

Brutální případ ve středu řešil brněnský Krajský soud. Na lavici obžalovaných usedl muž, který svému invalidnímu spolubydlícímu, o něhož se staral, podřízl hrdlo. I přesto se pachatel nezpovídal z vraždy, ale jen z opilství. A i toho jej soud kvůli jeho nepříčetnosti nakonec zprostil.

Stalo se to před rokem na začátku prázdnin za dveřmi bytu paneláku v Brně – Starém Lískovci. Právě tam bydlel 57letý Stanislav, který měl nevyléčitelnou nemoc. Posledních pár let už musel být upoutaný na invalidní vozík. „Byl vynikající chlap, nikomu neublížil. Dobrého slova měl pro každého, fakt nikomu neublížil, jedinečný kluk, akorát ta nemoc,“ uvedl tehdy soused.

S vozíčkářem bydlel 38letý Marek S., který se měl o muže starat a kterého policisté přivedli k soudu. „Ten, co o něho pečoval, byl prý nějaký hajzl. Ale vlastně nevíme, co se stalo. Jediné, co vím, že tady žebral peníze po lidech, dlužil jim a tak dál,“ doplnila krátce po vraždě jiná sousedka.

Onen osudný sobotní podvečer ale obžalovaný muž udělal něco nepochopitelného. „Obžalovaný zezadu přistoupil k poškozenému, který seděl na vozíčku před počítačem ve svém pokoji, chytil ho za hlavu a prořízl mu hrdlo,“ popsal státní zástupce Robert Hanuš.

Pachatel se k činu přiznal. Tvrdil, že už několik týdnů mu hlasy říkaly, aby to udělal. Svého invalidního známého prý zabil také proto, že to chtěl bůh. Podle znalců byl ale 38letý Marek S. v době činu mimo realitu a nepříčetný. Nezpovídal se tak z vraždy, za kterou mu hrozilo až 18 let vězení, ale jen z opilství.

I z toho jej soud nakonec zprostil a nařídil mu ústavní psychiatrické léčení. Muž tak nakonec stráví mnoho let na uzavřených odděleních psychiatrických nemocnic, izolován od společnosti.

Tagy: