Agresivní krab tyranizuje italské pobřeží. Rybáři jsou zoufalí, do boje vyrazila i vláda

Invaze krabů v lagunách italského Scardovari

Invaze krabů

Máte rádi italské spaghetti alle vongole, tedy špagety s mušlemi? Tak pozor, tato pochoutka je nyní v ohrožení. Nejlepší mušle jsou prý z delty řeky Pád, jenže právě tam je ohrožuje agresivní vetřelec z vod Atlantiku – krab modrý. Vláda do boje s vodním živočichem investuje tři miliony eur.

V lagunách Scardovari loví rybáři už desítky let ústřice, mušle a škeble pro speciality italské kuchyně. Poslední dobou jsou úlovky ale čím dál chudší. „Nevím, co budu dělat. V posledních měsících se problém s modrými kraby děsivě vyhrotil. Žerou úplně všechno. I rybáři nadávají – když spustí sítě, krabi jim je potrhají,“ postěžoval si pěstitel mušlí Gianluca Travaglia.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hlavní město mafie ovládla gastronomie

Invaze krabů modrých je podle oceánologů způsobená oteplováním vod. Těmto lovcům škeblí pocházejícím z východoamerického pobřeží se v deltě Pádu daří a decimují zdejší mořskou populaci.

„Jsem si jistý, že v prosinci už nebudou mít zdejší rybáři a pěstitelé co prodávat. Můžeme to tu prostě zavřít,“ poznamenal biolog Emanuel Rossetti.

Italská vláda vyčlenila tři miliony eur (v přepočtu přes 72 milionů korun) pro ty, kteří pomohou moře od krabů vyčistit. Jejich likvidace může být příjemným bonusem pro zdejší restaurace.

„Z kraba modrého se dají připravit lahodná jídla. My ho podáváme vařeného se solí a pepřem nebo orestovaného na česneku se špagetami. Ještě zvažujeme, jak ho upravit jako dezert,“ nadchl se šéfkuchař restaurace v Eraclee Luca Faraon.

SLEDUJTE TAKÉ: Černá vdova, afričtí komáři nebo medúzy. Tito živočichové se čím dál častěji vyskytují v Chorvatsku. Obávají se zejména nebezpečného pavouka.

Tagy: