Hlavní město mafie ovládla gastronomie

Palermo, největší město Sicílie je plné majestátních historických budov, rozmanitých obchůdků a dobrého jídla. Nejen časopis Forbes ho označil za páté nejlepší místo na světě, kde si můžete mimo jiné vychutnat úžasné street food, neboli pouliční občerstvení. Palermská kuchyně je dokonce součástí národního dědictví. Co byste určitě měli vyzkoušet, pokud tuto část Itálie navštívíte?

"Sicílie je ideální destinací pro všechny milovníky dobrého jídla i pití.“ potvrzuje tisková mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. A právě do Palerma Čedok nově létá přímou linkou z Prahy.

„Na ostrově vyzkoušejte místní speciality z italské kuchyně jako jsou pasta alla Norma s rajčatovou omáčkou, lilkem, ricottou a čerstvou bazalkou, plněné smažené koule arancini nebo třeba timballo di anelletti, což je zapečená sicilská specialita oblíbená právě nejvíce v oblasti Palerma, kam se nově létá přímo z Prahy. Těstoviny ve tvaru malých prstýnků v kombinaci s masovým ragú, rajčaty, mortadellou nebo prosciuttem a opět trochou lilku z menu nevynechte,“ přidává Pavlíková několik osobních tipů.

Pouliční nabídka je opravdu pestrá – od různých druhů sendvičů, těstovin, mořských plodů, dezertů až po typickou granitu nebo skvostnou zmrzlinu. V Palermu najdete několik pouličních trhů, největší a pěšky dobře dostupné jsou Mercato Ballaro a Capo Street Market. Kromě street foodu tam můžete nakoupit místní koření, čerstvé ovoce nebo suvenýry. Fungují celoročně, v létě lákají turisty, v zimě pak slouží hlavně místním. Pokud byste raději klidnější místo, můžete navštívit trhy dále od centra, obyvatelé Palerma doporučují například moderní Sanlorenzo Mercato nebo čtvrť Kalsa, kde se přes den dobře najíte a v noci tam ožívají místní bary.

Arancini, královna sicilského pouličního občerstvení

Královnou sicilského street foodu je už zmiňované arancini, rýžová koule se šafránem smažená v oleji. Tradičně je plněné masem s hráškem, mozzarellou a parmezánem, příchutí je ale spoustu. V Palermu na arancini narazíte doslova na každém rohu nebo na trhu. Jejich oblíbenost potvrzuje i prodejkyně Carola z trhu Capo. „Ačkoliv nejsme jediný stánek na trhu, denně jich prodáme stovky. Lidé nejvíce kupují tradiční arancini s hovězím masem, ale poslední dobou roste zájem i o vegetariánskou verzi.“ Cena jednoho se pohybuje v přepočtu okolo 70 korun.

Další slané speciality k ochutnání

Panelle e crocchè – dříve jídlo pro chudé, dnes vyhlášená pochoutka. Panelle jsou smažené placičky z cizrnové mouky, které se podávají s crocchè - válečky z brambor a petrželky nebo jiných bylinek. Na stánku vám pokrm ještě posolí a zakápnou citrónem. Místní průvodce Alessandro vysvětluje: „Dříve jedli cizrnové placičky lidé z nejchudší vrstvy, dali si je do bulky a představovali si, že jde o rybu.“

Když se řekne Itálie, každému se vybaví pizza. Dát si jí můžete v restauracích i v pouličních stáncích, cena se pak pohybuje podle typu restaurace a pizzy v přepočtu okolo 200 až 400 Kč. Na trhu můžete narazit i na tradiční sicilskou pizzu sfincione. Název pochází z arabského slova houba, které dobře vystihuje velmi vláčné těsto. Italového ho plní různými přísadami, nejčastěji cibulí, na povrch pak dávají sugo z rajčat a koření.

Panino noc la milza – pochoutka pro labužníky. Na rozdíl od třech předchozích pokrmů, tohle jídlo si nevychutná každý. Italové při vaření neplýtvají, a tak se snaží zpracovat i ty části masa, kteří by jiní vyhodili. Do bulky tak tradičně vkládá směs vařené sleziny, plic a průdušnic, které se krájí na tenké plátky. Ty zasypou solí, zakápnou citrónem a navrch přidají trochu sýra. „Pro Sicilany je pokrm lahůdkou,“ jak potvrzuje Alessandro.

Pokud vás experimenty nelákají a máte raději tradiční italská jídla, vedle určitě nešlápnete s těstovinami. Nabídka je na Sicílii opravdu pestrá - ale nejtypičtější je jednoduchá a velmi chutná pasta alla Norma. Na fotce je pokrm připravený ze sicilských těstovin anelletti, přelitých rajčatovou omáčkou s bazalkou, se smaženými plátky lilku a zasypaných nastrouhaným sýrem ricotta. Tento druh těstovin potěší i cenově, v přepočtu za něj dáte v turistických lokalitách asi 250 korun.

Nezapomeňte na sladkou tečku

Sladké cannoli – na něj se nezapomíná. Jde o sladký nejtradičnější sicilský dezert. Základem jsou trubičky ze smaženého těsta naplněné sladkou náplní z ovčí ricotty a zasypané mletými pistáciemi, čokoládou nebo kandovaným ovocem. Pro sladkomily doporučujeme sicilský dort cassata, který se skládá ze slazené ovčí ricotty, piškotového těsta, marcipánu a kandovaného ovoce.

Ovoce z marcipánu známe i u nás, v Palermu se ale tzv. frutta martorana těší mnohem větší oblibě. Podle místní legendy pokrm vymyslely jeptišky z kláštera Santa Maria dell'Ammiraglio už ve 12. století. Tehdy jejich proslulá klášterní zahrada plná výborného ovoce zaujala i samotného biskupa. Ten se ale k její návštěvě dostal až 1. listopadu. Aby ho jeptišky i tak uctily ovocem, napadlo je vytvořit ho z mandlové hmoty. Od té doby Sicilané jí frutta martorana každý rok právě na 1. listopadu. Nicméně vy si ho můžete dát kdykoliv, v cukrárnách je k dostání celoročně.

Sicilská rarita - zmrzlinový burger

Máte rádi italskou zmrzlinu? A co takle brioche con gelato. Jde o místní raritu, zmrzlinu si můžete místo kornoutu objednat do briošky. Ideální na zchlazení v horkých měsících jsou i granity, něco mezi ledovou tříští a sorbetem. Vybrat si můžete z velkého množství příchutí, od ovocných až po pistáciové.

A s čím jídlo zapít? Jen za jedno euro si můžete dát na jakémkoliv trhu čerstvý ovocný fresh, oblíbené je zde granátové jablko nebo samozřejmě pomeranč. „Na své si přijdou i vinaři, za ochutnávku stojí místní víno Marsala, které vzniká stejným procesem jako třeba portské, cherry nebo víno z Madeiry,“ láká Kateřina Pavlíková na silný alkoholový likér, který po spárování s hořkou čokoládou přinese skvělý gastronomická zážitek.  Proč je místní víno výjimečné vysvětluje someliérka Silvia z vinařství Pellegrino: „Sicilské víno je unikátní díky sopečné půdě, která vytváří naprosto jedinečné chutě. Ty lépe ucítíte v červeném víně, pro které se pěstuje vinná réva převážně na východě ostrova, dokonce přímo i pod sopkou Etnou.“

Čechy jistě potěší informace, že tu všude mají i pivo. Zda je dostatečně dobré necháme na zvážení každého zvlášť, o možnost ochutnávek není v Palermu nouze. Ve městě často probíhají pivní festivaly, kde narazíte i na české pivo.

Ke sladkému Italové pijí kávu, espresso zde koupíte v přepočtu asi za 30 korun. Tradičně tmavěji pražené a hořké, ale až k němu budete pod palmou ukusovat cannoli a sledovat přitom ruch na ulici, zaručujeme, že život vám přijde sladký.

Tagy: