Ivan Chadima: Od číšníka do vrcholových pozic slavných hotelů po celém světě

Ivan Chadima

KB INTERVIEW: Ivan Chadima

Ivan Chadima je člověk, který má vzpomínek a zkušeností za tři životy. Začal jako číšník v Alcronu a dostal se až do nejvyššího managmentu nejslavnějších hotelů jako je Ramada Inn, Four Seasons a Ritz Carlton. V průběhu své životní cesty potkal nespočet slavných a důležitých osobností z celého světa.

Po dokončení hotelové školy pracovat deset let v hotelu Alcron v Praze jako číšník. „Měli jsme velice těžký život. Dva roky nás prakticky nepustili ke stolu s hostem. Servis byl totiž na vysoké úrovni a lidé, co tam pracovali, byli opravdoví odborníci. To byla opravdu škola života,“ míní Ivan Chadima.

„Byla to profese, která mě neskutečně bavila. A myslím si, že do dnešního dne je to vůbec to nejlepší, co jsem kdy dělal,“ říká Ivan Chadima s tím, že získal i ocenění nejlepšího číšníka v republice.

Ivan Chadima po invazi vojsk Varšavské smlouvy emigroval do západního Německa, v polovině ledna 1969 pak odletěl do Kanady. Nejdříve pracoval jako číšník a postupem času se vypracoval až do vedoucích pozic v nejslavnějších hotelech. Pracoval například pro Ramada Inn, Four Seasons a Ritz. Na přelomu 70. a 80. let se řadil mezi nejlepší hoteliéry světa.

Setkání s Donaldem Trumpem

První žena Donalda Trumpa, Ivana, je hoteliérova blízká kamarádka. V době, kdy Ivan hledal práci, ho společně s Donaldem oslovila. „Ivana mi říkala, ať si promluvím s Donaldem, že hledá někoho, kdo by řídil jeho tři hotely, které má v Atlantic city. Byly to úžasné podmínky, ale já jsem hledal trošku bezpečnější místo. Takže jsem šel do United Nations Plaza v New Yorku. Viděl jsem tam větší perspektivu mezinárodního styku,“ dodává Ivan.

Ivan Chadima nakonec v Americe ani v Kanadě nezůstal. Na začátku devadesátých let se vrátil do Československa a Vrhl se opět do hotelového byznysu. Taky se potřetí oženil a dnes má jedenadvacetiletého syna Huga.

O své profesi, životě a světově proslulých osobnostech, které ve svém životě potkal, promluví dnes v KB Interview Martina Moravce ve 21:25.

Tagy: