Izrael neuposlechl soud v Haagu. I přes zákaz dál útočí na Rafáh, tvrdí reportéři AFP

V noci na sobotu pokračovaly izraelské údery na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Uvedli to reportéři agentury AFP na místě. V pátek Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu nařídil Izraeli zastavit vojenskou ofenzivu v oblasti Rafáhu, což izraelské úřady odmítly. Údery a boje izraelské armády s palestinským hnutím Hamás podle AFP neutichly ani na dalších místech tohoto palestinského území, například v utečeneckém táboře Dajr Balah ve středu Pásma Gazy.

Tomu, že by rozhodnutí ICJ vedlo k zastavení bojů, nevěří ani Palestinci, které oslovila AFP. Izraelská armáda vede od začátku tohoto měsíce ve východní části tohoto palestinského města, kam se v uplynulých měsících uchýlil velký počet obyvatel z jiných částí Pásma Gazy, vojenskou operaci. Tento týden izraelský ministr obrany Joav Galant uvedl, že vojenská operace v oblasti dále zesílí. Řekl to před rozhodnutím ICJ.

ČTĚTE TAKÉ: Čína ukončila nácvik války nad Tchaj-wanem. Politické a vojenské zastrašování, zní z ostrova

Mezinárodní tribunál nařídil Izraeli, aby zastavil svou vojenskou operaci v Rafáhu a takové akce, které by vedly k částečnému či úplnému zničení palestinského obyvatelstva. Izrael ale odmítl, že by vedl vojenské operace, které by mohly mít tento výsledek. Za cíl vojenského tažení izraelští vládní politici označují zničení palestinského hnutí Hamás a jeho vojenské infrastruktury v reakci na teroristický útok ze 7. října. ICJ rozhodoval v rámci žaloby, kterou podala Jihoafrická republika, podle které Izrael porušuje úmluvu o genocidě.

Podle palestinských úřadů, které kontroluje hnutí Hamás, zemřelo od začátku bojů v Pásmu Gazy v říjnu loňského roku 35 800 Palestinců a přes 80 000 lidí bylo zraněno. Ve svém propočtu palestinské úřady nerozlišují mezi civilisty a bojovníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokud Izrael provede invazi do Rafáhu, nepomůžeme, řekl Biden pro CNN

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás Tchaj-wan Čína Haag AFP Jo'av Galant Izraelské obranné síly