Izraelci přišli o další vojáky. Gaza je obklíčená, pomáhají i americké drony

Izraelská armáda v Pásmu Gazy

Izraelské obranné síly informovaly o úmrtí čtyř svých vojáků na území Gazy. Izrael oznámil, že obklíčil největší město v Pásmu Gazy, které je baštou vládnoucí teroristické skupiny Hamás. Očekává se, že boj v přeplněném městském labyrintu bude velmi náročný. Pomáhat s hledáním rukojmích mají Izraeli i americké bezpilotní letouny.

Izraelské obranné síly oznámily, že při včerejších bojích v Pásmu Gazy byli zabiti čtyři vojáci, čímž se počet obětí od zahájení pozemní ofenzivy Izraele proti Hamásu zvýšil na 23, informoval deník The Times of Israel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zoufalství lékařů v Gaze. Lidé křičí v agonii, amputace probíhají bez anestezie, říká Bendl

Izraelští vojáci a obrněné kolony, podporované letectvem a námořními silami, pronikli do Gazy, uvedl náčelník generálního štábu izraelské armády, který tento postup označil za „další významnou etapu konfliktu“.

Dobytí města, které je největším v Gaze a baštou vládnoucího hnutí Hamás, bude pro izraelskou armádu, jež usiluje o svržení teroristické skupiny, náročným úkolem – vojáci budou muset bojovat v přeplněném městském labyrintu, o němž se domnívají, že je zaplaven bombami a nástražnými výbušnými systémy a že je podminován. Rozsáhlou síť tunelů teroristé používají k přepadení nebo překvapení vojáků, vysvětlil The Times of Israel.

Spojené státy létají nad Pásmem Gazy bezpilotními letouny, aby pomohly shromáždit informace o místech, kde se nacházejí rukojmí zajatí teroristickou skupinou Hamás, informovala agentura Reuters s odvoláním na dvojici amerických představitelů.

Rostoucí oběti mezi palestinskými civilisty spolu s akutním nedostatkem potravin, vody, léků a paliva zesílily výzvy globálních vůdců po zastavení bojů nebo příměří. Izrael tyto výzvy odmítl s tím, že se zaměřuje na bojovníky Hamásu, které obviňuje z úmyslného ukrývání mezi obyvatelstvem a v civilních budovách. Výzvy k příměří odmítl i Bílý dům, napsala agentura Reuters.

Tagy: