Zoufalství lékařů v Gaze. Lidé křičí v agonii, amputace probíhají bez anestezie, říká Bendl

Sitace v nemocnicích v Gaze je kritická.

Bendl o situaci v Gaze

Situace v Gaze je kritická, vzhledem k blokádě není možné do nemocnic dostat další materiál a léky, někdy se proto musí provádět amputace bez anestezie. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí komunikace české kanceláře Lékařů bez hranic Tomáš Bendl.

„Pacienti křičí v agonii a nikdo jim nemůže pomoci,“ popsal zoufalství v Pásmu Gazy Bendl. Dodal, že nedostatek materiálu a léků není jediným problémem. „Dalším je také nedostatek elektřiny, což se může negativně podepsat na funkčnosti operačních sálů. Přestat fungovat mohou i inkubátory,“ upozornil.

ČTĚTE TAKÉ: Jemenští povstalci vyhlásili válku Izraeli. Při palbě od Rudého moře trefují cizí státy

„Těch problémů je tam opravdu spousta, proto se snažíme apelovat, aby blokáda byla uvolněná alespoň do té míry, aby se tam dostalo to nejdůležitější – základní léky, voda a jídlo. Situaci by to nevyřešilo, ale trochu by to pomohlo,“ sdělil.

Situaci by podle Bendla zklidnilo respektování elementárních principů Ženevských konvencí a mezinárodního humanitárního práva. „Tedy že by se na zdravotnická zařízení, zdravotníky a civilisty neútočilo,“ zdůraznil.

Lékaři v Gaze totiž řeší velké dilema: „Když odejdou, pacienti zemřou, nebo zůstanou a vystaví nebezpečí vlastní děti a rodinu,“ vysvětlil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Naděje zhasly. Unesenou Němku, jež měla být v Gaze, radikálové sťali. Našla se její lebka

Tagy: