Pití mléka chrání před rakovinou, tvrdí vědci. V nové studii vyjmenovali i rizikové potraviny

Jak snížit riziko rakoviny tlustého střeva? Podle nové studie britských vědců je účinnou prevencí pravidelné pití mléka, a to díky jeho vysokému obsahu vápníku. Vědci však varují také před potravinami, které mohou propuknutí smrtící nemoci naopak podpořit, mimo jiné jde o zpracované maso, píše britská BBC.

Denní dávka sklenice mléka může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, tvrdí nová studie, která po dobu zhruba 16 let analyzovala dietu více než půl milionu britských žen. Podobně pozitivní efekt může mít také zelená listová zelenina, například hlávkové zelí či špenát, chléb nebo rostlinné alternativy mléka obsahující vápník, informuje BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Ohrožené srdce i ledviny odhalí rychlý test. Ví o něm jen zlomek lidí, stačí požádat praktika

Studie zveřejněná 8. ledna v časopise Nature Communications dochází k závěru, že denní dávka 300 miligramů vápníku, neboli velká sklenice mléka, může riziko vzniku rakoviny tlustého střeva snížit zhruba o 17 procent. „Poukazuje to na potenciální ochrannou roli mléčných výrobků v rozvoji rakoviny tlustého střeva, a to zejména díky vápníku,“ řekla BBC lídryně vědeckého týmu Keren Papierová z Oxfordské univerzity.

Jak ale může vápník, materiál důležitý pro posílení kostí či pro zdraví zubů, snižovat riziko rakoviny? „Vápník je schopen se vázat na žlučové a volné mastné kyseliny v tlustém střevě, čímž snižuje jejich potenciálně karcinogenní účinky,“ vysvětlují ve své práci výzkumníci. Zároveň však dodávají, že se jednalo pouze o pozorovací studii, výsledky proto nelze interpretovat zcela kategoricky.

I tak se však jedná o dosud největší studii, která se tématem rakoviny tlustého střeva a diety zabývala, její výsledky navíc souzní se závěry starších vědeckých prací. Během procesu pozorování přišli vědci také se seznamem potravin, které vznik rakoviny tlustého střeva naopak podporují. Riziková tak může být například přílišná konzumace zpracovaného či červeného masa, podobně je na tom také alkohol.

Rakovina tlustého střeva je v České republice jednou z nejčastějších forem této zákeřné nemoci, a to jak mezi muži, tak mezi ženami. V roce 2022 se s rakovinou tlustého střeva léčilo více než 61 tisíc Čechů, díky účinnější léčbě však procentuální úmrtnost v posledních letech klesá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Epidemie chřipky v Česku na vzestupu. Nejde o banální nemoc, varují lékaři. Jak se bránit?

Tagy:
jídlo nemoc zdraví rakovina mléko Česko věda a technika vápník rakovina tlustého střeva vědecký výzkum nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum zdravotní ošetření a postupy