Jak nejlevněji cestovat do Chorvatska. Vyplatí se zvolit vlak, letadlo, či jízdu autem?

Oblíbené chorvatské letovisko v Dubrovníku

Kolik stojí cesta do Chorvatska

Sezona dovolených se blíží. Před mnohými Čechy, kteří se chystají k Jaderskému moři do Chorvatska, je tak otázka, jakou dopravu zvolit. Mohou využít buď některou z přímých vlakových či autobusových linek, letět letadlem, nebo cestovat po vlastní ose autem. Která z variant je nejvýhodnější?

Chorvatsko je dlouhodobě dovolenkovou jedničkou na českém trhu. „Letos očekáváme, že tam odjede 850 až 900 tisíc lidí,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. Dodal, že se Češi chovají konzervativně a vybírají si destinace, na které jsou zvyklí. „Jedou na dovolenou skoro jako na chalupu,“ vysvětlil.

Vlakem

Přímé vlakové spojení do Chorvatska poskytuje dopravce Regiojet. „Na trase Praha–Rijeka vyjede první spoj v pátek 16. června a třikrát týdně bude vozit Čechy a Slováky za jejich letní dovolenou do Chorvatska. Zájem o jízdenky rychle roste, mimo vlakové destinace jsou v kurzu také destinace návazných autobusů jako Split, Crikvenica, Pakoštane, Poreč nebo Rabac. Obsazená je již více než třetina kapacity vlaků,“ píše ve své tiskové zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: Češi si za dovolenou v Chorvatsku nepřiplatí, řekl Papež a vyjmenoval nejlevnější destinace

Přestože dopravce slibuje ceny například pro cestu do Rijeky od 690 korun, aktuálně se dle jeho stránek pohybují převážně nad tisícem korun za osobu. Do dalších destinací jsou ještě v průměru o několik stovek dražší. Lidé si připlatí také například za lůžko, nebo pokud budou chtít kupé pro sebe.

O něco složitější variantou je cestování s národním dopravcem. „České dráhy neprovozují přímé spoje do Chorvatka. Je však možné využít vlaky našich partnerů s přestupem např. ve Vídni, Bratislavě nebo Budapešti. Možností je více. Jízdenky a rezervace je možné koupit většinou na mezinárodních pokladnách ČD, nabídka pro některé spoje je k dispozici také v eshopu ČD. Podrobnosti ke konkrétní cestě mohou cestující získat na mezinárodních pokladnách nebo na naší zákaznické lince,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Autobusem

Přímé autobusové linky k Jaderskému moři nabízí například společnost Flixbus. „Cesta z Prahy do Puly začíná na ceně 999 Korun, z Prahy do Umagu, Poreče i Rovinju od 879 Korun a z Prahy do Portorože od 799 Korun. Startovní ceny z Českých Budějovic jsou následující: do Terstu 499 Korun, do Portorože od 699 Korun, do Umagu, Poreče, Rovinju i konečné v Pule shodně od 749 Korun,“ uvádí Flixbus ve své tiskové zprávě.

„Pro cesty do Chorvatska máme celou řadu možností. Například každodenní spojení do Rijeky, do Záhřebu. Kromě nočních spojení se na dalmatské pobřeží do jednotlivých rezortů cestující dostanou i přes den. Výhoda nočních spojení je zejména v tom, že jde o spojení rychlejší, klidnější, cestující se mohou vyspat na polohovatelných sedačkách, ušetří za jednu noc a nad ránem vystupují v cílové destinaci,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Tomáš Beránek.

Autem

Pokud zvolíte pro cestu do Chorvatska osobní automobil a vyrazíte například z Prahy do Splitu, který je vzdálený něco málo přes 1 000 kilometrů – tak nejrychlejší trasa vede přes Vídeň, Štýrský Hradec, Maribor a Záhřeb.

Při jízdě po dálnicích je potřeba počítat s poplatky. Desetidenní známku v Česku zakoupíte za 310 korun, 235 korun (9,90 eur) za rakouskou a 356 korun (15 eur) za slovinskou. Do 600 korun zaplatíte za mýtné poplatky v Chorvatsku (přibližně 24 eur). „Poplatky na silnicích tam podražily zhruba o 12 až 15 procent,“ doplnil Vrtal.

Při spotřebě auta osm litrů na 100 kilometrů by cesta z Prahy do Splitu s natankovaným benzinem v Česku podle cen z konce května stála přibližně 2950 korun. Nejvýhodnější je tankovat v Chorvatsku (cesta by vyšla na 2 608 korun), nejdráž vychází Rakousko (2 969 korun). Pokud pojedete v létě, počítejte s frontou na slovinsko-chorvatských hranicích. „Jsem trochu skeptický. Fronty budou, ale menší,“ odhadl Papež

Letadlem

Letadlem se do Chorvatska dostanete z Prahy do několika turistických destinací v Chorvatsku. Konkrétně do Splitu, Dubrovníku a Zadaru. Tomuto způsobu dopravy nahrává především rychlost, jelikož cesta trvá přibližně 90 minut. Přímo do Chorvatska létají společnosti Smart Wings, Czech Airlines, Ryanair a Croatia Airlines.

Tento způsob dopravy je však trochu dražší. Zpáteční letenky se v sezoně totiž pohybují v řádu několika tisíc korun. Například v červenci může taková letenka přijít přibližně mezi 2,5 až 7 tisíci.

Tagy: