Jak během vánočních svátků nepřibrat? Lahůdky si odpírat nemusíte, tvrdí obezitologové

Vánoční cukroví

Vánoce jsou tady a většina lidí si je nedokáže představit bez dobrého jídla. Jenže právě s tím často přibydou i kila. Nutriční poradci i trenéři proto každoročně doporučují si dávat pozor na míru. Na jednu stranu není nutné si pokrmy úplně odepřít, na stranu druhou je na místě přispět svému zdraví alespoň delší procházkou. Pakliže má dojít na alkohol, není od věci dát přednost nízkokalorickým nápojům – třeba suchému bílému vínu.

Vánočka, chlebíčky, smažený kapr, bramborový salát. Přes vánoční svátky lidé mnohdy neznají míru, o to větší překvapení je pak čeká pár týdnů později, když si stoupnou na váhu. Češi podle průzkumu společnosti Naturhouse průměrně přes Vánoce přiberou dvě až pět kil. Jak se tedy vyhnout přejídání a více myslet na pohyb?

„Začít určitě dlouhou procházkou každý den. Popřípadě si vyzkoušet pár jednoduchých cviků,“ poradil například trenér David Huf.

Když psychika trpí...

Úplné odříkání vánočních lahůdek je ale podle obezitologů špatná strategie. „Když si něco strašně odpíráme a máme na to strašnou chuť, tak tělo i psychika trpí. Vylučují se různé hormony, které nám pak škodí. Takže toho sníme dvakrát víc potají a ve svitu ledničky. Musí to mít míru,“ upozornila obezitoložka Dita Pichlerová.

Tělesnou váhu také podle ní může ovlivnit pití alkoholu, které zpomaluje trávení. Odborníci z toho důvodu spíše doporučují se mu vyhýbat. Přinejmenším je podle nich dobrým nápadem zvolit nápoje, které nemají tolik kalorií – třeba suché bílé víno.

Tagy: