Na Štědrý den si užijeme nebývalé teplo. Místo sněhu se čekají dešťové přeháňky

Vánoční strom na Masarykově náměstí v Ostravě

Letos můžeme zažít velmi teplé Vánoce. Meteorologové totiž odhadují, že by teploty přes den mohly vystoupat až na 10 °C. Úplná utopie ovšem není ani vánoční sněhová pokrývka. Sníh by totiž mohl začít padat alespoň na některých místech země.

Ve čtvrtek očekávají odborníci z ČHMÚ občasné sněžení s deštěm, ale zároveň varují před tvorbou ledovky. Nejvyšší čtvrteční teploty se budou pohybovat kolem nuly, konkrétně mezi −3 až 1 °C. K večeru by se však mělo začít oteplovat.

Noc mezi čtvrtkem a pátečním Štědrým dnem bude poměrně chladná. Nejnižší teploty budou mezi −4 až 0 °C, nejvyšší pak kolem +2 °C. Přes noc se očekává občasný déšť na většině území, na východě republiky pak sněžení. Severovýchod Čech, Moravu a Slezsko pak můžou čekat i mrznoucí srážky.

Meteorologové na Štědrý den předpovídají zataženou až oblačnou oblohu. Teploty však budou poměrně vysoké, můžou se pohybovat mezi +5 až +10 °C.

Kromě toho experti Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) uvádějí, že přes den dojde místy na déšť či přeháňky. Ty mají postupovat od západu a vyskytovat se budou zejména na horách.

Vítr na Štědrý den bude vát od jihozápadu a západu rychlostí 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, ty by ale večer měly slábnout.

Tagy: