Jak poznat příznaky mozkové mrtvice? Osvětu šíří tramvaj, kampaň podpořil i Slováček

Do pražských ulic vyjela tramvaj šířící osvětu o mozkové mrtvici

Ve čtvrtek odpoledne vyrazila z pražské Vozovny Střešovice speciální tramvaj pro nadaci Čas je mozek, která se zabývá mozkovou mrtvicí. Ve voze tramvaje číslo 2 byli cestující během jízdy informováni o základních příznacích mozkové mrtvice a jejich rozpoznání. Kampaň podpořil i známý hudebník Felix Slováček

Během celého čtvrtka jezdili ve speciální tramvaji odborníci, kteří cestujícím problematiku mrtvice více přiblížili.

„Mrtvice má tři základní příznaky. Náhle vzniklý pokles ústního koutku, dále slabost ruky a nohy na jedné straně těla a třetí je jakákoliv náhle vzniklá porucha řeči. Když se dostanete do nemocnice do hodiny, můžete se vyléčit až na 70 procent. Mezi třemi až šesti hodinami prodlevy už pak nelze pomoci všem,“ řekl pro CNN Prima NEWS jeden ze zdravotníků, který se na akci podílí.

Kampaně se aktivně účastní také známý hudebník Felix Slováček, který sám mrtvici nedávno prodělal. „Tehdy jsem jel v autě. Začala se mi točit hlava, slábly mi ruce, chtělo se mi zvracet. Naštěstí jsem nebyl v autě sám. Sjel jsem z dálnice, pak Lucie (Gelemová pozn. red.) zavolala rychlou. Naštěstí přijeli zhruba do 15 minut,“ uvedl.

Tramvaj bude jezdit až do 29. října, na kdy připadá Světový den mrtvice.

Tagy: