Kde se vzal ostrý náboj? Asi jde o selhání jednotlivce, říká spoluproducent filmu Jákl

Petr Jákl

Tragédie při natáčení hollywoodského herce Aleca Baldwina

Celý svět šokovala tragédie, která se odehrála během natáčení amerického westernu Rust v Novém Mexiku. Americký herec Alec Baldwin nešťastnou náhodou zastřelil hlavní kameramanku Halynu Hutchinsovou a postřelil režiséra filmu Joela Souzu. V rekvizitní zbrani se totiž nacházel jeden ostrý náboj. Ze situace je zdrcený i český producent Petr Jákl, který na tvorbě filmu spolupracuje.

„Celý den mi zvoní telefon. Mluvil jsem se svými kolegy v Americe, kteří jsou stejně jako já spoluproducenty toho filmu. O situaci teď nemůžeme příliš mluvit. Na druhou stranu myslím, že to, co říkají média, je pravda. Byla to nešťastná nehoda, je to obrovská tragédie. Snažíme se to teď řešit spíš z lidského pohledu,“ řekl Jákl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Alec Baldwin podle vyšetřovatelů střílel ze zbraně, která sloužila jako rekvizita. Hollywoodská odborová organizace v oběžníku adresovaném jejím členům uvedla, že zbraň obsahovala jeden ostrý náboj. Herec na Twitteru vyjádřil hluboký smutek a napsal, že plně spolupracuje s policií.

Jeho první slova poté, co vystřelil, podle svědků zněla: „Proč jste mi podali ostrou zbraň?“ Agentura AP napsala s odkazem na list Santa Fe New Mexican, že Baldwin už policii poskytl svědectví, novináři ho viděli před úřadem šerifa v slzách. Policie v současnosti vyšetřuje, jak se ostrý náboj mohl do zbraně vůbec dostat.

Stejnou otázku si pokládá i Jákl. „Jak se do rekvizitní zbraně mohl dostat ostrý náboj, je pro mě nepochopitelné. Zažil jsem hodně natáčení a tohle se vždycky důsledně kontrolovalo. Je za to zodpovědný zbrojíř nebo lidi, kteří mají zbraně na starost. Nevím, co se mohlo stát. To odhalí vyšetřování. Půjde asi o selhání jednotlivce. Tohle by se nemělo stávat nikde a nikdy,“ zdůraznil.

Rust je westernový snímek z pera režiséra Souzy, na kterém se jako koproducent podílí i Baldwin. Herec známý z filmů Skrytá identita, Manželství, Podnikavá dívka či Beetlejuice ve westernu obsadil roli psance Harlanda Rusta, který přispěchá na pomoc svému 13letému vnukovi odsouzenému na smrt. Příběh je zasazen do 80. let 19. století.

Tragická smrt připomněla incident z roku 1993, kdy po zásahu ostrým nábojem z rekvizitní zbraně ve 28 letech zemřel herec Brandon Lee při natáčení thrilleru Vrána.

Tagy: