Jak se vyznat ve výrobcích textilních firem? Díky značce QZ – Zaručená kvalita mají spotřebitelé jistotu

Téměř třicet českých textilních firem může používat pro své výrobky speciální označení QZ – zaručená kvalita. Spotřebitelé tak mají jistotu, že si opravdu kupují kvalitní zboží. Zvláště v době tzv. fast fashion, kdy je trh doslova zaplaven nekvalitním textilem, hledají spotřebitelé vodítko, které jim pomůže ke správné volbě při výběru výrobců dětských produktů, lůžkovin i prádelen.

QZ - Zaručená kvalita je součástí Národního programu Česká kvalita, který sdružuje podobně zaměřené značky z různých oborů – od nábytku, přes obuv, elektroniku a stavebnictví až po certifikované IT služby a bezpečné hračky. Textilním firmám ji uděluje přes dvacet let spolek SOTEX GINETEX CZ. Za tu dobu se stala jistým potvrzením pro spotřebitele i odborníky. „Hlavní motivací pro vznik Národního programu Česká kvalita bylo zajistit informovanost spotřebitelů o nabídce kvalitních produktů a služeb na našem trhu. Také jsme jim chtěli umožnit lepší orientaci v nabídce a vést je k nákupu kvalitního zboží. QZ – Zaručená kvalita byla do programu zařazena hned v počátcích – tedy od roku 2002,“ vysvětluje výkonná ředitelka SOTEX GINETEX CZ Ladislava Zaklová.

Prestižní značku získají firmy až po prověření odborníky

Textilní výrobky, které získají QZ – Zaručená kvalita, nejdříve otestují zkušební laboratoře, aby zjistily, zda opravdu splňují technické normy. „Výsledky testů u nás porovnáme s platnými normami. Pokud je vše v pořádku, propůjčíme označení QZ – Zaručená kvalita na tři roky. Po uplynutí této doby se alespoň část testů znovu opakuje,“ přibližuje proces Ladislava Zaklová. U provozoven služeb – konkrétně u prádelen – je situace jednodušší, protože prádelny si pravidelně monitorují kvalitu praní, takže v tomto případě stačí dodat protokoly ze zkoušek. Opět se provede posouzení, zda dosažené parametry vyhovují požadavkům a v případě splnění, se propůjčuje značka na 3 roky, po kterých je potřebné opět kvalitu prověřit.

Proč usilovat o získání značky QZ – Zaručená kvalita? Je to maják pro spotřebitele

Někteří podnikatelé se ptají, proč výrobek označovat, když je trh přesycený jak výrobky, tak i mnoha informacemi o nich. „QZ – Zaručená kvalita je maják pro spotřebitele, který jim říká – nebojte se, výrobek má značku, která je synonymem kvality. Investice do tohoto zboží se vyplatí,“ potvrzuje Ladislava Zaklová.  Označení, které používají prádelny je navíc pozitivně vnímáno v případě, že prádelna usiluje o získání nějaké veřejné zakázky. Značka QZ – Zaručená kvalita je určena převážně pro malé a střední firmy, kterým umožní zviditelnit kvalitu jejich výrobků a využít sílu značky, která je již na trhu etablovaná.

Při nákupu oděvů a dalších textilií se spotřebitelé zajímají nejen o cenu, ale také o jiné parametry. V roce 2021 provedl GINETEX (mezinárodní asociace, které je SOTEX GINETEX CZ členem – pozn. autora) rozsáhlý průzkum spotřebitelů v sedmi evropských zemích, kde zjišťoval návyky spojené s údržbou textilu v domácnostech. Část otázek byla zaměřena také na nákup textilu pro domácnosti a výsledky byly překvapivé. Pro 74 % českých spotřebitelů je druhou nejdůležitější informací na textilním výrobku značka kvality.

„Právě to, že spotřebitelé přihlížejí již při nákupu k jiným parametrům, než k ceně je velmi potěšující. A je to také argument pro výrobce, že investice do získání značky se prostě vyplatí,“míní Ladislava Zaklová.

Spotřebitelé velmi zvolna, ale dlouhodobě ustupují od konceptu tzv. fast fashion, která nás v posledních letech zaplavila nekvalitním textilem. Mají zájem kupovat kvalitní výrobky, které jim dlouho vydrží.

Ostatně o tom svědčí i odpovědi Čechů v již zmiňovaném průzkumu. Celkem 69 % dodržuje doporučení ohledně péče o textil, které výrobce uvádí na etiketě. Chtějí si totiž udržet oblečení co nejdéle a předcházet problémům při praní. Čeští spotřebitelé vysílají jasný signál výrobcům, že mají zájem na kvalitě textilních výrobků a jsou ochotni si za to i připlatit. „Pro textiláky je to skvělá zpráva, která je ještě podpořená vlnou národní hrdosti na české výrobky,“ uzavírá Ladislava Zaklová.

Podrobnosti o značce QZ – Zaručená kvalita naleznete na www.sotex.cz.

Tagy: