Jak si vybrat sluneční brýle? Slušivost není všechno. Experti poradili, na co se zaměřit

Při výběru slunečních brýlí je nutné dbát na to, aby nejen slušely, ale i chránily a nepoškozovaly oči.

Jak si správně chránit oči?

Brýle proti slunci jsou symbolem léta. Téměř každý alespoň jedny má. Při jejich výběru je však nutné dbát na to, aby nejen slušely, ale i chránily a nepoškozovaly oči. Odborníci pro CNN Prima NEWS poradili, na co si dát při nákupu pozor.

Kulaté, hranaté, tmavé, světlé nebo zrcadlovky. Pro někoho jen modní doplněk, pro většinu lidí ochrana očí před slunečními paprsky. „Nejdůležitější je UV filtr, takže vhodná úroveň ochrany, která je ve čtyřech kategoriích,“ sdělil CNN Prima NEWS Pavel Šebek, tajemník Společenstva českých optiků a optometristů.

ČTĚTE TAKÉ: Vedrům je třeba přizpůsobit jídelníček, tvrdí odborníci. Jaká je realita na koupalištích?

„Pokud nosíme brýle ve městě, nemusí být tak tmavé. Stupeň zatmavení stačí dva až tři,“ poradila pro CNN Prima NEWS Jana Mikšovská, zástupkyně primářky oční kliniky NeoVize. Oproti tomu je například při vysokohorské turistice zapotřebí mít hodně tmavé brýle – až stupěň pět.

Pokud mají brýle dobře chránit, musejí mít i správnou velikost. Jinak může nastat problém. „Drobné poškození epitelu rohovky. Takovou nepříjemnou až jakoby sněžnou slepotu. Když potom neotevřeme oko, může způsobit třeba i popálení velmi jemné kůže víček,“ upřesnila Mikšovská. „Protože sluneční paprsky vám samozřejmě nedopadají na oko jenom přímo zepředu, ale i ze stran,“ doplnil Šebek.

Mýtus, že levné nebo neznačkové brýle jsou k ničemu a oko neochrání, podle specialistů neplatí. Je důležité hlídat si zmíněné stupně zatmavení a značku CE, což znamená, že mohou být prodávány na evropském trhu.

Odborníci také nedoporučují dlouhodobě nosit brýle, které jsou příliš tmavé. Zabarvení brýlí ovlivňuje produkci melatoninu, hormonu, který reguluje spánek. Mohlo by tak způsobit problémy s usínáním.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nepodceňujme slunce v Česku, tvrdí Arenberger. Popsal výhody opalovacího krému ve spreji

Tagy:
zdraví brýle sluneční brýle Česko sluneční paprsek nemoci a zdravotní potíže Pavel Šebek