Vedrům je třeba přizpůsobit jídelníček, tvrdí odborníci. Jaká je realita na koupalištích?

Stánky na koupalištích často nabízejí nevhodná jídla.

Co nejíst v horku?

Když přijdou úmorná vedra, měli bychom tomu přizpůsobit jídelníček, tvrdí odborníci. Doporučují jíst hodně čerstvé zeleniny, pít minerálky a ovocné šťávy. Pokud se chceme ochladit, měli bychom zapomenout na smažená kořeněná jídla. Reportéři CNN Prima NEWS pátrali po tom, jak vypadá stravovací realita na českých koupalištích.

Když experti na výživu sestavují žebříček pokrmů, které nás mohou osvěžit, na první místa řadí chlazený meloun, okurku, cuketu nebo ovocné a zeleninové saláty. Naopak zabijákem v horkých dnech jsou podle nich pálivá a kořeněná jídla, sushi, tatarák nebo smažená jídla z rychlého občerstvení.

ČTĚTE TAKÉ: Česká firma stahuje z trhu závadné kojenecké výživy. Určitě je nekonzumujte, varují experti

V občerstvení na koupališti Pražačka nabízejí celou řadu jídel. Favoritem u návštěvníků jsou však párky v rohlíku a hranolky. „Když je plné koupaliště, tak určitě třeba pět set párků v rohlíku padne. Po párcích a hranolkách jsou to naše palačinky,“ uvedla provozovatelka bistra Jitka Čečetková.

Taková jídla však podle výživových poradců osvěží chuťové buňky, ale rozhodně ne tělo. „Preferovala bych z technologických úprav vaření, dušení, rychlé restování, studenou kuchyni,“ namítla lékařka Michaela Malacková. „Strava by mohla být víc vodnatá, více čerstvé zeleniny, ovoce, klidně těstovinové saláty, domácí pizza nebo tortilly,“ poradila.

Zejména u dětí by se navíc mělo dbát na dostatečný přísun tekutin, doplnila lékařka Dagmar Buzeková: „Zejména ovocných čajů, šťáv, vody, minerálek, abychom doplnili minerály, které při pocení z těla odchází,“ upřesnila. Při návštěvě koupaliště nebo při cestě na výlet je prý ale nejlepší udělat si vlastní svačinu. Ta by v tomto počasí neměla obsahovat šunku ani vejce. „Nabízela bych určitě šťávy, polévky, ovoce, zeleninu, ale nenutila bych k vyššímu příjmu jídla,“ dodala Buzeková.

Kdo se chce na výletě nebo u vody vyhnout střevním potížím, neměl by si dávat určitě svačiny v podobě mléčných výrobků, uzenin a majonézových salátů. Právě ty se v úmorném vedru kazí nejrychleji.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zdravé opalování neexistuje, říká Arenberger a varuje před rakovinou. Čím mazat spáleniny?

Tagy:
jídlo zdraví hobby zelenina výživa salát koupaliště volný čas Pražačka párek životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití