Nepodceňujme slunce v Česku, tvrdí Arenberger. Popsal výhody opalovacího krému ve spreji

Pobytu na slunci není nutné se vyhýbat úplně, ale pár pravidel za dodržování stojí

Arenberger popsal, jak chránit kůži při opalování

Nepodceňujme sluneční svit v Česku, varoval ve vysílání CNN Prima NEWS dermatolog Petr Arenberger. Zdůraznil, že kromě rizik spojených s ultrafialovým zářením neprospívají kůži a organismu ani tropické teploty. Odborník také popsal, jaké jsou výhody opalovacího krému v podobě mlhy.

Dermatolog upozornil, že alergickou reakci mohou vyvolat i látky, které mají chránit při opalování. „Poskytují ochranu před UV zářením, ale mohou zvláště citlivější kůži i podráždit,“ pronesl v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Dlouhé čekací doby na psychoterapeuta? Nadějí je mobilní aplikace s online pomocí

Podle odborníka by lidé neměli podceňovat ani slunce nad Českem. „Kvůli ozonové vrstvě, která se mění, může i u nás nastat větší intenzita UV záření. V letních měsících se u nás setkáváme s faktory hodnoty 8 nebo 9, což odpovídá oblasti nad Jadranem,“ připomněl.

Kromě ochrany kůže Arenberger zdůraznil, že organismu nesvědčí ani velké horko. „Teploty nad tropických 30 stupňů Celsia mohou naše tělo výrazně přehřát. Pokud se k tomu přidá alkohol, který více prokrví kůži, dojde také k nebezpečnému zatížení srdce,“ popsal bývalý ministr zdravotnictví s tím, že dlouhodobější teploty tělesného jádra nad 42 °C mohou vést i k selhání organismu.

Jelikož některé přípravky na ochranu kůže při opalování pokožku přemašťují, doporučil Arenberger variantu ve spreji. „Jedná se o stejně účinné látky ve formě mlhy. Je to příjemné a rychle se to aplikuje, což ocení například děti,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vedrům je třeba přizpůsobit jídelníček, tvrdí odborníci. Jaká je realita na koupalištích?

Tagy: