Příběh českého Ukrajince: Kvůli rodině vezme každý do ruky zbraň, možná i já půjdu do boje

Jak situaci vnímají Ukrajinci žijící v Česku?

Jak postupující invazi ve své vlasti vnímají Ukrajinci v Česku? Žije jich zde kolem 60 tisíc, jedním příkladem za všechny je příběh Andreje Žyrnova. V Česku žije přes tři roky a momentálně pracuje jako zvukař v jedné z tuzemských hudebních televizních stanic.

Andrej Žyrnov žije se svou rodinou v Českých Budějovicích. Coby talentovaný zvukař dříve pracoval jako technologický ředitel v jedné z ukrajinských televizí. „Rusko k nám přišlo v roce 2014 a najednou moje televize přišla o vysílací licenci,“ popsal, jak ho první ruská invaze připravila o práci.

Musel si tak hledat nové zaměstnání. Nabídka přišla od bratrance žijícího tou dobou už v Česku. Neváhal a na jihu Čech se mu prý líbí. Situace v rodné zemi ho ale trápí.

„Jsme určitě nervózní. Máme tam rodiny – tátu, mámu. Válku máme už dlouho, fakticky už osm let. Teď si v Evropě opravdu všichni všimli, co se děje,“ vypráví. A právě podpora ze strany Česka ho prý aktuálně drží nad vodou. A nejen jeho...

„Mám známé vojáky a oni jsou nachystaní a motivovaní bránit svůj dům, svou rodinu. Bránit svou rodnou zem. K tomu spousta obyčejných lidí je fakt nachystaných vzít do ruky zbraň a bránit svoji zem,“ popsal. I on sám si prý pohrává s myšlenkou, že se na Ukrajinu vrátí a do obrany své země se rovněž zapojí.

Tagy: