Zelenskyj nám volal z bunkru, bylo to hodně emotivní. Fiala poodhalil zákulisí summitu

Petr Fiala

Tisková konference po jednání vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády poodhalil zákulisí čtvrtečního summitu v Bruselu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj lídrům zemí EU prý volal z bunkru a jednání ovládaly emoce.

„Jednání bylo velmi emotivní. Vrcholem emoce bylo vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten nám volal z bunkru v Kyjevě a líčil nám situaci,“ řekl o čtvrtečním jednání Evropské rady v Bruselu Petr Fiala.

Podle něj summit ovládly emoce. „Řada z nás pak zmiňovala podobné zkušenosti zemí bývalého sovětského bloku či Jugoslávie. Na Ukrajině umírají lidé, musíme teď pomoci,“ zdůraznil.

Pro nejsou sankce nejtvrdší?

Na dotaz CNN Prima NEWS následně vysvětlil, proč se lídři zemí neshodli na nejtvrdších sankcích pro Rusko. „Na summitu nebyl ohledně sankcí žádný spor. Některé země říkaly: ‚Pojďme ještě dál.‘ Nikdo ale neříkal: ‚Nedělejme to, protože by se Vladimir Putin zlobil,‘“ řekl premiér.

Česká republika podle něj přidá ještě další vlastní sankce a Fiala doufá, že si z ní ostatní státy vezmou příklad.

„Máme diplomatické vztahy na minimu, přesto jsme přijali další opatření. Uzavřeli jsme dva ruské konzuláty a omezili jsme vydávání víz ruským občanům. V těchto věcech jdeme dál, ostatní státy se k nám mohou přidat,“ vyzval předseda vlády.

Na tiskové konferenci také řekl, že jeho kabinet je připraven udělat vše pro to, aby ochránil Západ, Evropskou unii a Českou republiku. Následně se pokusil Čechy uklidnit: „Mnozí naši spoluobčané jsou zneklidněni. Jsme součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance, to nás chrání. V současné době nemáme žádné signály zvýšeného nebezpečí v České republice. Ale musíme dělat vše pro to, abychom bezpečí zachovali,“ zdůraznil Fiala.

Tagy: