Taky máte pocit, že se to bláznovství s tím COVIDem trošku uklidňuje? Já teda jo a musim říct, že je to jedině dobře. Já teda nejsem žádnej vědátor, že jo… Ale myslím si, že je důležitý se zaměřit na to, odkud to vlastně vzniklo a udělat něco pro to, aby se taková (a nebo horší) situace už neopakovala. Tak jsem trošku pátrala, gůglila a tak… A přišla jsem na to, že takový škaredý nemoci v minulosti souvisely se špatným chováním ke zvířatům. A že se takhle špatně chováme ke zvířatům nejen někde daleko, ale i u nás v zemi luhů a hájů. Sakra, lidi, to musí přestat!
Taky máte pocit, že se to bláznovství s tím COVIDem trošku uklidňuje? Já teda jo a musim říct, že je to jedině dobře. Já teda nejsem žádnej vědátor, že jo… Ale myslím si, že je důležitý se zaměřit na to, odkud to vlastně vzniklo a udělat něco pro to, aby se taková (a nebo ještě horší) situace už neopakovala. Tak jsem trošku pátrala, gůglila a tak… A přišla jsem na to, že takový škaredý nemoci v minulosti souvisely se špatným chováním ke zvířatům. A že se takhle špatně chováme ke zvířatům nejen někde daleko, ale i u nás v zemi luhů a hájů. Sakra, lidi, to musí přestat!
Když budu mluvit o tom COVIDu, tak tam už vznikly nejrůznější teorie a jedna z nich, která vypadá i jako docela pravděpodobná, mluví o tom, že se vir šíří z čínskýho mokrýho trhu ve Wu-chanu. Na takovejch trzích se vyskytujou různý druhy zvířat, co by se normálně nepotkaly. A není to začátek morbidního vtipu. Ta zvířata se tam zabíjí a prodává se tam jejich maso a tak… Kaluže krve, špína, smrad a koktejl různejch mikroorganismů. A šup, vznikne COVID. Nebo třeba SARS, MERS nebo ptačí chřipka. Někdo sní blbě dovařenou pandu a hned je z toho pandemie.
Vidíte nějakej rozdíl? Mně to teda moc nepřijde.
Jenže takovej problém se neděje jen někde v Áziji nebo v Africe. Když se podíváte na velkochovy u nás, třeba na klecáky, kde jsem byla… Tak si nemyslete, že ty podmínky jsou tam nějak jiný. Tělo na tělu, smrad z tlejících mrtvol... No, radši s tím popisem přestanu… Prostě je to dost podobný jako ten mokrej trh. A chytří páni a paní s MUDr. a PUDr. před jménem říkají, že takovej vir klidně může zmutovat i ve velkochovech v Evropě! Dokonce, že je to jen otázkou času, než v nich takovej virátor (jako virovej terminátor, chápete ne?) fakt vznikne.
Tady jsem k tomu nakreslila grafiku, co to fakt hezky vysvětluje a dokonce přináší řešení. Když to shrnu, tak když se jí hodně věcí pocházejících od zvířat, tak jich je ve velkochovech víc. Je potřeba víc krmení a jinejch zdrojů, a tak se přeměňuje příroda. Některý druhy přijdou o svůj domov, protože jim třeba vykácí prales… A tak dochází k většímu setkávání mezi člověkem, divokýma zvířatama a hospodářskýma zvířatama. To může způsobit mutaci a vznik novýho viru, kterej může být daleko horší než koroňák.
Jak to funguje?
Co s tím vším dělat? No, jednak jíst více rostlinně, jak jsem minule doporučovala to mletý „nemaso“ a tak… Protože pak nebude muset tolik zvířat ve velkochovech být. A taky zlepšovat podmínky zvířatům. To můžete třeba tak, že se přidáte na web Zákaz klecí a vyplníte výzvu proti klecovým chovům slepic. Já totiž restartovávám kampaň za jejich zákaz u nás. Tak se každá podpora bude hodit. Nechráníme tím jen zvířata, ale i lidi.