Jak tráví léto politici? Maláčová leží v bikinách v písku, Čaputová chodí po horách

Předvolební horečka sílí. A právě proto zřejmě mnozí politici potřebují těsně před vypuknutím volebního šílenství dočerpat energii. Kdo se vydal za sluncem k moři a kdo dává přednost akčnější dovolené? Jak relaxují čeští poslanci nebo například slovenská hlava státu?

Na konci července vyrazila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s rodinou do Portugalska. Svou „vymodlenou dovolenou“ avizovala již před odletem. „S koronavirem je všechno plánování větší otrava. Je to složitější organizačně, finančně i lidsky,“ sdělila Blesk zprávám Maláčová.

Nakonec jí však prázdniny v oblíbené turistické destinaci vyšly. Na sociálních sítích zapózovala na pláži a sdílela i několik fotografií zdejších památek. Na dovolenou odcestovala se svým manželem, náměstkem ministra zahraničí Alešem Chmelařem, a synem Gustavem.

„Víc odpočívám, věnuji se rodině a mám čas na delší psaní, než vypnu mobil a dám si digitální detox,“ napsala na začátku srpna Maláčová na svém Facebooku. Portugalsko, do kterého se s rodinou vydala, je momentálně na cestovatelském semaforu červené, tedy vysoce rizikové.

Maláčová však uvedla, že s manželem dodržují pravidla. „S mužem jsme oba plně očkovaní, přesto se chováme velmi zodpovědně,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí.

Po legraci opět práci

K moři se letos rozhodl vycestovat také předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Ten vyrazil na řecký ostrov Kos a vzal s sebou nejbližší, včetně babičky. „Kvůli předvolební kampani to pro mě byla jediná dovolená, kterou jsem za léto měl a budu mít. Hned druhý den po návratu jsem začal opět naplno pracovat,“ sdělil Blesk zprávám.

Od návratu z dovolené tak jeho facebookovou stránku plní už jen fotografie z českých krajů, kam se v rámci předvolební kampaně vydal i s pirátským předsedou a koaličním partnerem Ivanem Bartošem.

Slanou vodu a slunce si letos neodpustil ani europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „I já jsem si s rodinou zaskočil k moři. Baltské moře je docela často opomíjené, přitom ta příroda je tady nádherná,“ napsal na svém Instagramu.

Na dovolené byl však i aktivní. „Ranní běhy bez lidí nemají chybu a celkově musím říct, že je to tady nesmírně klidné a příjemné. Oproti celoročnímu chaosu velká paráda,“ dodal Zdechovský.

Dovolené plné pohybu holduje také pardubický hejtman Martin Netolický. Ten začátkem července vyrazil na elektrokoloběžce na výlet skrz Krkonoše. Zvolil 29kilometrovou trasu kolem Pece pod Sněžkou, „přes Javor, Vévrovy boudy, Tetřeví boudy, Rennerovky, Chatu na rozcestí, Výrovku až na Luční boudu“. „Uznávám, že to není žádný výkon, ale pohodový relax ano,“ napsal Netolický na svém Facebooku.

ZAČÁTEK DOVOLENÉ: KRKONOŠE NA ELEKTROKOLOBĚŽCE Slušný okruh kolem Pece pod Sněžkou na elektrokoloběžce. Celkem 29 km...

Posted by Martin Netolický on Monday, July 5, 2021

Aktivní prázdniny preferuje například i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta se na svých sociálních sítích pochlubila fotografiemi z turistických výletů po Tatrách. „S Jurajem jsme si oblíbili horskou turistiku po Slovensku,“ napsala na svém Instagramu slovenská hlava státu. V Nízkých Tatrách, kam vyrazila s přítelem Jurajem Rizmanem, se pokochala mimo jiné i výhledem z nejvyššího vrcholu Ďumbier.

Zeman i Dolejš „na vodě“

Také česká hlava státu vyrazila na svůj tradiční prázdninový výlet na člun. Prezident Miloš Zeman totiž tráví dovolenou na Vysočině, kam opět vyrazil na konci července. K jeho aktivitám každoročně patří plavba na žlutém nafukovacím člunu, na kterém pod dohledem své ochranky brázdí Veselovský rybník v Novém Veselí.

„To je pohodlíčko, když se člověk veze na vozíku a nemusí chodit,“ hlásal prezident při příjezdu k rybníku. Právě ochranka ho na invalidním vozíku dotlačila až k vodě. Před vyplutím zhodnotil svůj zdravotní stav. „Uznávám, že s nohama už to není nejlepší, ale na člunu můžu veslovat. A při veslování potřebujete ruce a ty mi zatím celkem fungují,“ komentoval Zeman.

„Na vodu“ se letos vydal také komunistický poslanec Jiří Dolejš. Se svou fenou Minou tradičně vyrazil na chatu do přírody k jedné z českých přehrad. „Do ciziny se ani letos nechystám, v české přírodě stranou světa je lepší relax. Už tradičně dávám přednost létu u přehrady (je to snazší i pro psa a kocoura, které beru s sebou). Pobyt na chatě se hygienicky ani finančně nezkomplikuje,“ řekl Dolejš Blesk zprávám.

Když přijedu z Prahy, nejvic dává na jevo radost naše psice Mina. A hned následuje malá projížďka na vodě 😜

Posted by Jiri Dolejs on Tuesday, August 3, 2021

Tagy: