Unikátní záběry přímo z kabiny: Italští piloti ukázali, jak hasí požár v Českém Švýcarsku

Letadlo Canadair CL-415 zasahovalo v březnu 2022 během požárů ve Slovinsku.

Italští piloti ukázali hašení pomocí letounu Canadair

S hašením rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko pomáhají od čtvrtka také dva italské speciální letouny Canadair. Ty jsou schopny pojmout až šest tisíc litrů vody, kterou momentálně shazují nad Hluboký důl. Italští piloti zveřejnili záběry hašení přímo z kabiny.

Piloti letadel zveřejnili na Twitteru video, ve kterém ukazují, jak probíhá zásah letounu, který kanadská firma Canadair cíleně vyrobila k hašení požárů. Nejde tak o přestavbu běžného typu letadla. Konstruktéři navrhli canadairy jako létající čluny s křídlem na vrchu trupu a zatahovacím kolovým podvozkem. Letadla tak mohou startovat z vodní hladiny i pozemních letišť a nabírat vodu za letu.

Piloti naplňují trupové nádrže o objemu přes šest tisíc litrů při letu těsně nad hladinou. K úplnému naplnění stačí asi kilometr a půl dlouhý úsek. Výrobce uvádí, že Canadair CL-415 je schopný za hodinu uskutečnit až 12 odhozů vody. Záleží však na vzdálenosti požáru a místa, kde se voda nabírá.

Letadla zasahující proti požáru na severu Čech berou vodu z hladiny jezera Milada, které je od Českého Švýcarska vzdálené asi 30 kilometrů. Cesta k požárům a zpět jim zabere zhruba 10 až 15 minut. Zatímco vrtulníky naplňují vaky také v Labi, pro canadairy tento způsob čerpání vody vhodný není. Podle styčného důstojníka Petra Vodičky je koryto řeky příliš úzké a mezi zatáčkami krátké, navíc jsou kolem něj kopce.

Itálie patří k největším provozovatelům canadairů v Evropě. Má jich téměř dvě desítky, podobně jako Španělsko nebo Řecko. Podle dostupných informací je to nyní poprvé, kdy tento stroj zasahuje v Česku.

Tagy:
požár Itálie oheň Ústecký kraj jezero Milada Hřensko Národní park České Švýcarsko Canadair