Utrpení zvířat na Youtube? Tisíce videí zobrazují týrání, nová stále přibývají

Zvířeckoprávní organizace Lady Freethinker odhalila během svého loňského vyšetřování na platformě Youtube více než dva tisíce videí, které zobrazují psí a kohoutí zápasy, mučení zvířat či jejich pojídání zaživa. Navzdory tomu, že taková videa porušují pravidla stanovené samotnou platformou, videa nejsou po nahlášení stahována, ale naopak další přibývají.

Více než jedna miliarda zhlédnutí na 146 kanálech s 30 miliony sledujících. S takovým závěrem přišli ochránci zvířat po investigaci na populární platformě pro sdílení videí. 2 053 videí zobrazujících týrání divokých i domácích zvířat, které organizace definuje jako úmyslné ubližování pro zábavu. Záběry zachycují zápasy, lov se psy, pojídání chobotnic zaživa, umírající opice v řetězech, ale i falešné záchrany psů a koček z blízkosti krokodýlů či hadů.

Letos v únoru se ochránci k vyšetřování vrátili a zjistili, že z původních videí bylo asi 180 staženo – dalších 594 nových však na platformě přibylo. Všechna závadná videa byla již loni investigátory nahlášena. Youtube přitom přidávání podobných videí zakazuje ve svých pravidlech. Ochránci upozorňují i na to, že mnohé praktiky, jako je například lov se psy či kohoutí a psí zápasy, jsou v mnoha státech zakázány zákonem. Podle údajů organizace by videa v případě monetizace mohla samotné platformě vydělat více než 12 milionů dolarů za reklamy. Na dalších 15 milionů by si přišli tvůrci videí.

„Pokyny pro komunitu Youtube zakazují jakýkoli násilný nebo brutální obsah, jehož cílem je diváky šokovat nebo znechutit, a to včetně nadbytečného působení bolesti zvířatům. Videa a komentáře nahlášené naší komunitou, které tyto zásady porušují, běžně odstraňujeme. Můžeme navíc vymazat účty uživatelů, kteří porušují naše pokyny zásadně nebo soustavně, k čemuž v mnoha případech přistupujeme,“ uvedla Alžběta Houzarová, šéfka komunikace české a slovenské pobočky Googlu, pod který platforma spadá.

Organizace Lady Freethinker kvůli nedostatečnosti kontroly zároveň spustila i petici směřovanou právě na vedení platformy, aby inovovalo mechanismy na odhalování týrání zvířat ve videích a taková videa okamžitě odstraňovalo. „Youtube musí lépe kontrolovat a odstraňovat veškerá videa, která porušují jeho vlastní pravidla a standardy, upozorňovat místní strážce zákona na nelegální obsah a trestat kanály jejich pozastavením či zrušením,“ prohlašuje Nina Jackelová, prezidentka organizace.

Tagy: