Indie vyšetřuje brutální útok na ohrožený druh delfína. Vykrvácel před kamerou

Indické úřady vyšetřují znepokojový incident, ke kterému došlo poslední den loňského roku. Záběry pocházející ze státu Uttarpradéš zobrazují skupinu mužů, kteří ubili k smrti jedince kriticky ohroženého delfínovce ganžského. Tři muži byli kvůli činu již zadrženi policií.

Videozáznam, který se dostal na veřejnost, zobrazuje události z 31. prosince 2020, kdy v nejlidnatějším indickém státě došlo k brutálnímu útoku na říčního delfína patřícího k ohroženému druhu. Na záběrech jsou zachyceni přinejmenším tři muži, kteří delfína bijí různými nástroji, zatímco čtvrtý ho drží na zemi. I když se delfín zpočátku snaží úderům bránit, na záběrech jsou očividné proudy krve kanoucí z jeho těla. Ke konci záznamu se delfín přestává hýbat.

Útok byl okamžitě nahlášen některým ze svědků úřadům, jejichž zástupci objevili již jen mrtvé tělo u kanálu Sharda Sahayak. Po ohledání bylo zřejmé, že delfín utrpěl mnohočetná zranění, mezi kterými byly i například údery sekerou. I když na videu je slyšet, že jeden z kolemjdoucích vyzývá agresory, aby nevyprovokovaného útoku zanechali, obyvatelé vesnice zpočátku odmítali úřadům sdělit podrobnosti o útoku.

I přesto se policii podařilo zadržet tři násilníky. Jejich dopadení napomohlo sdílení videa na sociálních sítích. Nejde o první případ napadení jedince tohoto kriticky ohroženého druhu. V listopadu loňského roku bylo v říční rezervaci v Bangladéši objeveno další vyvržené tělo. Ochránci zvířat se proto začali obávat nárůstu pytláctví během lockdownu. S tím se země v současné době potýká i v chráněných parcích a rezervacích. Podle Světového fondu na ochranu přírody ve volné přírodě žije již jen 1 500 jedinců tohoto druhu.

Tagy: