Jákl: Zodpovědnost za zbraň nenese herec, ale zbrojířka. Snad se Baldwin nezhroutí

Petr Jákl

Rozhovor s Petrem Jáklem

Zodpovědnost za zbraň při natáčení nenese herec Alec Baldwin, ale zbrojířka, řekl v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS český režisér, producent, herec a kaskadér Petr Jákl. Reagoval tak na tragédii při natáčení hollywoodského westernu Rust v Novém Mexiku, kterou vyšetřuje policie. Baldwin při nacvičování scény postřelil hlavní kameramanku Halynu Hutchinsonovou, která v nemocnici na následky zemřela. Známý herec se z toho podle Jákla, který je spoluproducentem filmu, může psychicky zhroutit.

„Zodpovědná byla zbrojířka, která má na starosti, aby se do zbraně nedostaly jiné než slepé náboje. Může to zkontrolovat i jiný člověk nebo přímo herec, ale většina lidí náboje nerozpozná, spíš se to nechává na zbrojířovi,“ uvedl Jákl ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že herec se soustředí na svůj výkon. „Když mu dají pistoli, tak jim důvěřuje,“ podotkl.

Událost při natáčení hollywoodského westernu Rust označil za lidskou chybu, která se stává málokdy. „Bylo to neuvěřitelné, obrovská náhoda a tragédie,“ zdůraznil producent, který se na filmu podílí.

Podle něj může být událost pro psychiku fatální. „Nedokážu si představit, kdyby se mi stalo to samé. Pro psychiku některých lidí to může být fatální tak, že se s tím nesrovnají. Věřím, že Alec bude dost silný, ale může se z toho zhroutit, je to strašně náročná situace,“ upozornil Jákl. Dodal, že ale nemá žádné zprávy o tom, jak se se situací Baldwin vyrovnává.

Zda se film dokončí, není jasné. „Může se to dotočit, ale nemusí. Jde o to, jak na tom bude Alec a režisér. Alec je zároveň spoluproducentem, byl i zárukou, když jsem do filmu vstupoval. Záleží na tom, jak se bude cítit, jestli to budou chtít dokončit i kvůli té kameramance,“ dodal Jákl.

Tagy:
smrt film zbraň střelba režisér CNN Prima NEWS Nový den herec Hollywood Nové Mexiko kameramanka Petr Jákl mladší Petr Jákl Alec Baldwin Rust Halyna Hutchinsová