Jako dálnice do pekla. Texas hlásí stav katastrofy, zavřel zařízení na montáž jaderných zbraní

V Texasu bojují hasiči s rozsáhlými a ničivými požáry.

Texas bojuje s plameny, video ukazuje inferno

Texas bojuje s ohnivým živlem, který proměnil krajinu v oranžové peklo. Kvůli rychle se šířícím lesním požárům na jihu Spojených států muselo být v noci na čtvrtek dokonce uzavřeno hlavní americké zařízení pro montáž a demontáž jaderných zbraní. Informovala o tom agentura AP. Místní hasiči zveřejnili několik videí a fotografií, které ukazují, jakou spoušť po sobě plameny zanechávají.

Lesní požáry v Texasu vedly k vyhlášení stavu katastrofy v 60 okresech. Na některých místech je přerušena dálniční doprava, evakuace byla nařízena ve dvoutisícovém městě Canadian a několika dalších obcích regionu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zásadní odhalení o zkáze Titanu. Zvuky z ponorky zachytil záznam, ukazuje video expertů

Největší z požárů spálil ke čtvrtečnímu ránu plochu přes 2 000 kilometrů čtverečních, uvedla texaská lesní správa. Je to pětkrát více než v pondělí, kdy požár vypukl. Podle AP jde o druhý největší požár v historii Texasu.

„Vyzýváme obyvatele Texasu, aby omezili činnosti, při kterých by se mohly objevit jiskry, a přijali opatření k zajištění bezpečnosti svých blízkých,“ uvedl guvernér Greg Abbott. Hasičům dává určitou naději předpověď počasí, která na čtvrtek slibuje nižší teploty, slabší vítr a možná i déšť.

Rozsáhlé zařízení na montáž a demontáž jaderných zbraní s názvem Pantex, v němž pracuje více než 4 200 zaměstnanců, uvedlo, že požár v jeho blízkosti není pod kontrolou. Proto se teď pozornost zaměřila na evakuaci. Práce na místě jsou přerušeny do odvolání.

Poslední nová jaderná bomba v zařízení, které leží asi 48 kilometrů východně od texaského města Amarillo, byla zkompletována sice už v roce 1991, od té doby zde ale zaměstnanci další tisíce zbraní demontovali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Noční můra každého turisty. Slonice napadla turistku tak, že ji uchopila chobotem a potom s ní praštila o zem.

Tagy: