Jaký bude 77. ročník Pálavského vinobraní? Unikátní a se skvělým vínem, buďte u toho

Pálavské vinobraní 2023

Hudba, víno a Mikulov

Pálavské vinobraní 2024 v Mikulově slibuje nezapomenutelný zážitek pro všechny milovníky vína a kultury. Podle Petry Bakó, ředitelky společnosti Mikulovská rozvojová s.r.o., se letošní ročník stane jednou z nejvýznamnějších událostí roku. Připravte se na exkluzivní víkend plný špičkového vína, hudby a tradičních moravských zvyků.

Mikulov se letos opět stane centrem vinařského dění, a to díky Pálavskému vinobraní 2024, které slibuje být jednou z nejvýznamnějších akcí svého druhu. Tento tradiční festival, konaný od 6. do 8. září 2024, přivítá návštěvníky nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Podle Petry Bakó, ředitelky pořádající společnosti bude letošní ročník výjimečný. „Pálavské vinobraní 2024 nabídne exkluzivní zážitek, jaký jste ještě nezažili. Snažíme se, aby každý ročník byl unikátní nejenom v tom, co chystáme,“ říká ředitelka akce v pořadu Nový den.

Špičkové víno, kultura a tradice na jednom místě

Pálavské vinobraní 2024 slibuje pestrý a zábavný program na šesti různých scénách, přičemž hlavní dění se bude odehrávat na náměstí a v amfiteátru, kde vystoupí například Ewa Farna, David Koller, Jiří Korn, Lenny, Portless, Wohnout nebo MIG 21 a další. „Letošní ročník je opravdu nabitý. Můžete se těšit i na komornější programy v dalších čtyřech lokalitách, jako je zámek nebo přilehlá zahrada. Letos navíc přinášíme jednu novinku, tou je zviditelnění vinařského městečko v Kapucínské ulici, kam letos zavítá na třiadvacet vinařů s bohatým doprovodným kulturním programem,“ dodává Petra Bakó.

Právě tady od pátku do neděle budou proudit davy lidí a ochutnávat vína tamních vinařů. „Chceme, aby návštěvníci skutečně prožili atmosféru vinařských slavností, a proto jsme posílili program na této scéně. Už od dopoledních hodin až do večera si zde budete moci užít vystoupení cimbálových muzik, šermířů, kejklířů a dalších umělců, kteří vám přiblíží historickou atmosféru spojenou s Pálavským vinobraním, jehož tradice sahá až do roku 1403,“ říká ředitelka Pálavského vinobraní.

Ani letos nebude chybět panelová diskuze na zámku se čtyřmi odborníky. „Pravidelně se toho účastní pan profesor Jan Pirk a bude tam společně s vinařem a ředitelem marketingu panem Davidem Šťastným, uměleckým fotografem Jadranem Šetlíkem a českým známým novinářem a publicistou Václavem Žmolíkem. Takže to je zase přidaná hodnota k Pálavskému vinobraní, že to není jenom o veselí, ale že můžeme skloubit a snoubit víno i s jinými obory,“ dodává Petra Bakó.

Jednou z hlavních atrakcí vinobraní je každoročně královský průvod, který připomíná návštěvu krále Václava IV. a jeho královny. „Po dvanácti letech se role královny, kterou doposud ztvárňovala Chantal Poullain, letos ujme slovenská herečka Alena Antalová. I když Chantal Poullain z osobních důvodů nemůže letos přijet, věříme, že Alena Antalová se této role ujme se stejným šarmem a elegancí,“ doplňuje ředitelka.

Mikulov jako ideální místo pro vinařské slavnosti

Mikulov má pro pořádání takových akcí skvělé podmínky. Každý, kdo sem přijede, se okamžitě zamiluje do tohoto místa a Pálavské vinobraní je ideální příležitostí, jak si Mikulov naplno vychutnat,“ říká Petra Bakó a pokračuje: „Pálavské vinobraní u nás v Mikulově má své návštěvníky, kteří se pravidelně vrací. A když odjíždí, už si zamlouvají ubytování na další rok. Přece jen Mikulov má zhruba 7 500 lidí, těch ubytovacích kapacit není mnoho, takže je potřeba se o to starat včas.  Ale díky tomu, že máme ještě další stanová městečka, tak kdyby se někdo rozhodl na poslední chvíli přijet, tak sice bude muset asi pod stan, ale já myslím, že to vůbec nevadí,“ usmívá se ředitelka Bakó.

Rezervujte si své místo na nezapomenutelný zážitek

Pořadatelé akce neponechávají nic náhodě a sledují i předpověď počasí. Vypadá to velmi příznivě – očekává se polojasno a teploty mezi 25 a 27 stupni. To je skvělá zpráva, protože extrémní horka nejsou ideální, zejména když se plánuje konzumace alkoholu. Navíc je třeba pochválit práci naší policie, která bude opět nabízet možnost si nechat změřit hladinu alkoholu, pokud by někdo chtěl po akci odjet autem. Jsme připraveni na vše a těší nás, že Pálavské vinobraní si získalo oblibu nejen v celé České republice, ale i v zahraničí. Děkujeme všem návštěvníkům za jejich každoroční podporu, říká Petra Bakó.

Jak se nejlépe do Mikulova dopravit

Pořadatelé doporučují návštěvníkům, aby využili veřejnou dopravu, ideálně vlak nebo autobus. V sobotu je z Brna do Mikulova vypravován speciální vlak, který odjíždí v 9:52 a pohodlně vás doveze přímo na místo, protože běžné přímé spojení mezi Brnem a Mikulovem není k dispozici, obvykle je nutné přestupovat. Pro zpáteční cestu je k dispozici noční vlak, který odjíždí o půl jedné v noci.

Autobusová doprava je zajištěna linkou číslo 105, která vyjíždí ze Zvonařky každou hodinu. Pokud se rozhodnete přijet autem, je připraveno sedm záchytných parkovišť, odkud vás pohodlně dopraví kyvadlová doprava po celém Mikulově, v době špičky každých 15 minut. Po Mikulově bude jezdit každých 15 minut autobusová kyvadlová doprava, která návštěvníky rozveze po celém městě přesně tam, kam se potřebují dostat.

Vstupenky na Pálavské vinobraní jsou stále k dispozici. Veškeré informace naleznete na webových stránkách. Do konce srpna navíc lze zakoupit vstupenky za výhodnější cenu, takže pokud si pospíšíte, ušetříte. Pokud to nestihnete, vstupenky bude možné zakoupit i na místě, včetně jednodenních variant na pátek, sobotu nebo neděli. Kromě toho každý návštěvník obdrží při vstupu informační brožurky, avšak veškeré podrobnosti naleznete také na webu palavske-vinobrani.cz.

Tagy:
hobby víno Brno kultura Chantal Poullain volný čas Mikulov Česko vstupenka Alena Antalová umění a zábava umění, kultura, zábava a média životní styl a volný čas