Milovníci vína začínají stříhat metr: Pálavské vinobraní v Mikulově brzy začne

Pálavské vinobraní v Mikulově patří k nejočekávanějším českým akcím.

Pálavské vinobraní v Mikulově

Zlatavé či rudé, růžové nebo oranžové. Bez ohledu na barvu, v Mikulově teče dobré víno proudem. A to hlavně v září. Během druhého víkendu totiž místní ulice opanuje Pálavské vinobraní. Slavnost nejenom vinného moku, ale i tradic a zvyků.

Září je pro vinaře důležitým milníkem. Nejen že začínají dozrávat první bobule a stáčí se burčák, ale zároveň mají vinohradníci možnost ukázat to nejlepší ze svých sklepů - právě na Pálavském vinobraní. „Víno tady teče proudem nejenom po celém městě. Máme tady obrovskou soutěž vín, je tady přehlídka vín v zámeckém sále, kdy mohou ochutnat návštěvníci z téměř 650 vzorků,“ zve všechny Petra Bakó, ředitelka Pálavského vinobraní.

Pálavské vinobraní na tři dny obsadí prakticky celý Mikulov a sklenku dobrého vína si můžete dát i v tak malebných prostorách, jako jsou třeba zámecké zahrady. „Tady je ten program situovaný spíš pro rodiny s dětmi - to znamená divadélka, různí kejklíři, je tady také ta historická část. Když bych šla na náměstí, tak tam je ten program specifikován spíš přes tu folklórní část. Takže využíváme místní spolky, základní umělecké školy. Budeme tady vyhodnocovat největší a nejlepší vína,“ pokračuje dále ve výčtu všeho, co se bude dít, Petra Bakó.

A jak dodává, není to zdaleka všechno. „Amfiteátr funguje vždycky v pátek a v sobotu. Zhruba od nějaké půl páté do půlnoci máme velké koncerty. A letos jsme chtěli, aby nám více návštěvníků zůstalo ve vinařské uličce v Kapucínské ulici, kde máme zhruba šestadvacet vinařů - budou tam prodávat nejenom víno, ale hlavně burčák.

A nezapomíná se ani na tradice. Každý rok městem prochází slavnostní průvod s králem Václavem IV. a jeho ženou. „Kterého den předtím v pátek vysvobodí z Vídeňského vězení Jan z Lichtenštejna rytíř, aby se v sobotu vrátil zpátky i s tou královnou,“ uvádí v pořadu Prima Česko Petra Bakó.

ČTĚTE TAKÉ: Na probádání čekal tajuplný rondel ve Vinoři sedm tisíc let: Nikdo netuší, k čemu sloužil

V průvodu pak samozřejmě nechybí ani další postavy a karikatury. A jak se celá akce líbila v minulých letech? „Užívám si výborně. Tak je to jednadvacátý ročník pro mě, tak výborný,“ pochvaloval si akci jeden z návštěvníků.

Pokud se letos v září chcete mít stejně, označte si v kalendáři datum 6. až 8. září, protože právě o tomto víkendu ovládne Mikulov Pálavské vinobraní.

Tagy:
víno kultura volný čas Mikulov Česko vinař Vinoř burčák slavnost Václav IV. Jan I. z Lichtenštejna umění, kultura, zábava a média životní styl a volný čas