Janktův průlomový coming out: Jsem gay. Už se nechci déle skrývat, oznámil hráč

Záložník fotbalové Sparty i české reprezentace Jakub Jankto před časem oznámil svým spoluhráčům, že je gay. Nyní se tento krok rozhodl posunout na veřejnou úroveň. „Nechci se dál skrývat,“ říká v comingoutovém videu 27letý hráč. Stává se tak prvním českým aktivním fotbalistou, který promluvil o své homosexuální orientaci.

„Jakub Jankto před časem otevřeně promluvil o své sexuální orientaci s vedením klubu, trenérem i spoluhráči. Vše ostatní se týká jeho osobního života. Žádné další komentáře. Žádné další otázky. Máš naši podporu. Žij svůj život, Jakube,“ podpořila svého hráče Sparta.

Klub reagoval na videoprohlášení 27letého záložníka, ve kterém uvádí: „Jako všichni ostatní mám své silné stránky, mám své slabiny. Mám rodinu, mám přátele. Mám práci, kterou dělám nejlépe, jak to jen umím. Už mnoho let, se vší vážností, profesionálně a s vášní. Jako všichni ostatní chci i já svobodně žít svůj život. Bez strachu, bez předsudků, bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál a už se nechci déle skrývat,“ prohlásila letní posila Letenských.

I na světové úrovni je krok, který Jankto udělal, velkou raritou.

Jako první profesionální fotbalista se pro něj rozhodl anglický útočník tmavé pleti Justin Fashanu. Psal se rok 1990, nedočkal se podpory, ale spíš zavržení. O osm let později spáchal sebevraždu kvůli obvinění ze znásilnění, které v dopise na rozloučenou popřel.

V nejvyšších fotbalových soutěžích se nachází jediný další fotbalista, který veřejně promluvil o své homosexualitě. Je jím australský mladík Josh Cavallo. Velká podpora čekala po loňském coming outu na Angličana Jacka Daniela, který hraje za druholigový Blackpool.

Jankto má z někdejšího vztahu tříletého syna Davida, s partnerkou Markétou se však v roce 2021 rozešli. Jejich nepříjemný rozchod byl intenzivně propíraný v médiích. Český reprezentant se k osočením partnerky nikdy nevyjadřoval a o svém soukromí mlčel.

Teď přišel se záležitostí, která je i podle ohlasů skutečně velká. Pod jeho příspěvek mu vyjádřily podporu všechny největší ligy i kluby světa. Ozvaly se například Barcelona nebo třeba organizace UEFA i FIFA.

Tagy: