Liverpoolu to „nekloppe“. Sezona míří do nicoty, ale kyselý trenér by měl zůstat

„Divadlem snů“ je v anglickém prostředí často nazývaný stadion Manchesteru United. Vstupenky na zažití fotbalových snů se ale poslední dekádu prodávaly především u městských rivalů City a v Liverpoolu. Druhý tým nyní po velmi úspěšných časech prochází kocovinou. Jindy vysmátý trenér Reds Jürgen Klopp výrazně zhořkl a pondělní Merseyside derby proti Evertonu může přidat další indicii, jestli se sedmileté pouto nerozpadne.

Tři finále v královně fotbalových soutěží Lize mistrů, jedno z nich zakončené pohárem zvednutým nad hlavu. Několikanásobný působivý marš za titulem, v sezoně 2019–2020 úspěšný, což znamenalo první triumf v Premier League po 30 letech. A navrch strhující hra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozhazovačná Anglie: Premier League se v zimě utrhla z řetězu, válcuje zbytek evropské elity

Taková je vizitka Liverpoolu pod vedení Jürgena Kloppa, který na stadion Anfield přišel na podzim roku 2015. Tým nakopl, opět z něj udělal jednu z nejobávanějších fotbalových značek na světě.

Po polovině aktuálního ročníku se zdá, že kouzlo vyprchalo. Pohled na horní patra tabulky anglické ligy může evokovat myšlenku, že se vyskytla technická chyba. Ale na otázku „kde je obávaný Liverpool?“ existuje pravdivá odpověď „před zápasem s Evertonem až na desátém místě“.

Od restartu klubového fotbalu po mistrovství světa v Kataru odehráli Reds 10 utkání, vyhráli jen tři. V posledních třech venkovních ligových utkáních vždy odjížděli se třemi inkasovanými góly a sami se v celkovém součtu zmohli na jeden jediný.

To je něco, na co nejsou zvyklí. A fandové se zase už nějakou dobu musí adaptovat na to, že Klopp je nyní jiný než v době, kdy šlo vše jako po drátkách. Zahodil svůj trademark – už před delším časem po operaci očí brýle a kvůli výsledkům v posledních měsících i široký úsměv.

Své vybělené zuby odmítá ukazovat především novinářům, přičemž s některými z nich je aktuálně v „miniválce“. Když před více než týdnem schytal Liverpool „trojku“ proti Wolverhamptonu, jeden z reportérů se zeptal, jestli chabá forma pramení ze špatného mentálního nastavení.

„Je velmi těžké s vámi mluvit, pokud budu úplně upřímný. Raději bych to nedělal. Kvůli všem těm věcem, které jste napsal. Takže pokud by se někdo jiný chtěl zeptat na tuto otázku, odpovím na ni,“ odsekl německý kouč. Se sílícím tlakem neodpovídá ani na další dotazy od jiných novinářů s takovou grácií jako dříve. Horší období z něj v komunikaci s médii udělalo jízlivějšího a zakyslejšího muže.

Ale to je podružný problém.

Sezona míří do nicoty

Co je ale horší, chybí jiskra a do brány gólmana Alissona Beckera příliš často padají góly. „Z hlediska obrany byli chaotičtí. Individuálně i týmově se proti nim hraje příliš snadno. Ani vepředu to z jejich pohledu není perfektní. Útočná trojice to zatím příliš nerozbalila,“ zhodnotil bývalý defenzivní pilíř Manchesteru United a nyní expert stanice Sky Sports Gary Neville

Má tím na mysli osvědčenou stálici Mohameda Salaha, pak letní posilu Darwina Núñeze a zimní akvizici Codyho Gakpa. Ti se měli postarat o to, aby nebylo poznat, že po mnoha letech výjimečné služby opustil Liverpool Sadio Mané, který se vydal do Bayernu Mnichov.

Dva novicové pořízení celkem za 2,9 miliardy korun zatím spíše vyvolávají stesk po Senegalci. Núñez se stal terčem vtipů pro své spalování šancí, Gakpovi se nyní přezdívá „agent 006“. Nedal jediný gól, na žádný nepřihrál a odehrál šest utkání.

„Sezona se vymyká kontrole, míří do nicoty. Je to liverpoolská krize. Týmu chybí lídři, když Jordan Henderson a James Milner vysedávají na lavičce. Mančaft postrádá kvalitu a trápí se,“ konstatuje někdejší křídelník Arsenalu Perry Groves.

Neville dodává, že výkony jsou hluboko pod standardem. A nějaké ty zraněné členy kádru nebere jako výmluvu, stále má podle něj mít Kloppův tým ohromnou kvalitu. „Je potřeba, aby se probudili,“ podotýká k tomu, že aktuálně to červené družině neklape. Nebo „nekloppe“.

Experti si ale nemyslí, že by vyhazov trenéra byl ideálním východiskem za současné situace. Klopp má zastání i u klubové legendy Jamieho Carraghera. „Propuštění by vyvolalo následnou lítost. Zvlášť, když v Liverpoolu dokázal to, co dokázal. Někdo říká, že hráčů je hodně, ale Klopp je jen jeden. A vnímám to stejně. Vyměníte trenéra, ale kam se pak vydáte? Jsou tu jiní koučové, ale víme, že máme někoho speciálního,“ uvedl.

Stejný postoj razí i Ian Rush, další ikona Liverpoolu, která za něj během dvou štací nastřílela 199 gólů.

„Všichni v Jürgena věří, víme, že je to top trenér a vše jen chce čas. Lidé někdy zapomínají, že jsme s ním málem udělali quadruple (čtyři trofeje během jednoho ročníku, pozn. red.), což byla neuvěřitelná sezóna. Další takovou už nezažijete. Je třeba se ohlédnout, začít přestavovat, získávat sebevědomí a bude to v pořádku,“ poznamenává bývalý útočník narozený ve Walesu.

Lovit body i sebevědomí jde Liverpool v pondělní večer (21:00) proti Evertonu. Ale na jasný předsezonní cíl – tedy skončit na některém z prvních čtyř míst v Premier League a kvalifikovat se tak do Ligy mistrů – nyní ztrácí propastných 12 bodů.

Dojem z probíhajícího ročníku může značně napravit případná spanilá jízda v play-off Ligy mistrů. Příští týden se hraje osmifinále a pro klopýtající klub z Anglie bude skutečně velkou výzvou. Je totiž na programu repríza loňského finále s Realem Madrid, které ovládl „Bílý balet“.

Tagy:
Premier League Liga mistrů fotbal sport Jürgen Klopp Liverpool FC Jamie Carragher Mohamed Salah Sadio Mané Gary Neville Anglie Darwin Núñez Cody Gakpo