Jaro zůstává v nedohlednu, na hory se může vrátit sníh. Kdy se podle meteorologů oteplí?

Česko si na jaro musí ještě počkat. Podle předpovědi meteorologů budou nadcházející dny deštivé, hory může opět zasypat sníh. Krásnější počasí přijde až začátkem května, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ve středu má být zpočátku jasno až polojasno, místy s mlhami. „Během dne ale bude od západu oblačnost přibývat. Nejvíce sluníčka bude na východě území,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Tereza Matušková s tím, že odpoledne a večer dorazí déšť nebo přeháňky. Podle ČHMÚ může v polohách nad tisíc metrů padat i sníh. Denní teploty se budou pohybovat mezi 10 a 14 °C, na horách bude kolem 4 °C.

Deštivo očekávají meteorologové také ve čtvrtek. „Na východě mohou být srážky vydatnější, napadnout může až 20 milimetrů,“ řekla Matušková a dodala, že na horách může opět sněžit. Teploměr ukáže maximálně 12 °C, při trvalejším dešti naměříme kolem šesti stupňů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zámek v Trmicích nabízí historii i království vláčků. Modely vznikají roky, říká kastelán

Počasí se příliš nezmění ani ke konci pracovního týdne. Pátek bude zatažený až oblačný a na většině území bude pršet. Meteorologové očekávají, že déšť bude opět vydatnější ve východní polovině republiky. Sněžit může především na horách, místy i v polohách nad 600 metrů. Teploty se mají pohybovat od 8 do 12 °C, pokud bude déle pršet, rtuť klesne k 5 °C.

Upršený pak bude i víkend. Dešťové srážky ČHMÚ předpovídá na většině území, v polohách nad tisíc metrů opět může sněžit. Teploty se ani v sobotu, ani v neděli nedostanou nad 12 °C.

Na jaro si zkrátka budeme muset počkat prakticky až do května. „Předpokládáme, že období do 7. května bude teplotně průměrné až podprůměrné,“ sdělil ČHMÚ s tím, že ve druhé polovině tohoto týdne teploměr ukáže pouhých devět stupňů. Chladněji pak bude i v dalších týdnech, rtuť vyšplhá maximálně na 14 až 16 stupňů. Nejtepleji by podle ČHMÚ mělo být v týdnu od 1. do 7. května, kdy teploměr ukáže až 17 °C. Srážkově budou následující čtyři týdny průměrné až nadprůměrné.

Tagy: