Zámek v Trmicích nabízí historii i království vláčků. Modely vznikají roky, říká kastelán

Ráj pro všechny milovníky modelových železnic najdete na zámku v Trmicích na Ústecku. Zdejší kastelán v několika místnostech vystavuje svoji kompletní sbírku. A ta je opravdu velká. Jde dokonce o jednu z největších expozic modelové železnice v České republice.

Kastelán trmického zámku Jan Souček se modelářství železnic věnuje už od svých 12 let. Lokomotivy a vagony ho v životě provázely prakticky pořád. Nějakou dobu na dráze i pracoval. Když začal dělat kastelána zámku v Trmicích, napadlo ho volné prostory využít právě pro jeho největší koníček – stavění modelů železnic.

„V roce 1990 jsem začal pracovat na zámku, zdejší prostory mě okouzlily. Tak jsem přišel s nápadem, že by bylo hezké tady mít mašinky a začalo se stavět. Stavěl jsem až do nedávna. Dnes ten prostor, který se dal využít, už je zaplněný a už došly peníze,“ vypráví kastelán Jan Souček.

ČTĚTE TAKÉ: Veletržní palác v Praze: Po chybě lakýrníků zbyla z klenotu funkcionalismu ruina

Vše si kupuje na vlastní náklady, a ty jsou vysoké. Sám si jednotlivé modely i staví. Postavit model železnice obvykle trvá kolem dvou až tří let. Jeden ovšem Jan Souček stavěl dokonce čtyři roky. „Není to zase tolik složité, je to krásná práce. Chce to mít trošku ahnung o krajince a také o stavebních materiálech pro modelovou železnici,“ vykládá dále sběratel.

Nejdříve je potřeba si rozmyslet, jak bude model železnice vypadat. To prý ale Janu Součkovi zabere nejméně času. Další práce už však trvá podstatně déle. „Nejdéle trvá stůl, protože to je dřevěný rám. Muselo se to udělat tak, aby to bylo rozebíratelné. Pak na to tvoříte krajinu, koleje, elektriku a je to hotové,“ popisuje kastelán.

Modely jsou nejen pohyblivé. Mají i zvukové a světelné efekty. Některým lokomotivám se dokonce i kouří z komína. „Do komína se dá kouřový generátor. Napojí se na elektriku přes vypínač a pak se tam stříkne medium a kouří to,“ vysvětluje Jan Souček.

Na zámku najdete 14 různě velkých železnic. Unikátní je například zimní železnice. Nejvzácnějším kouskem expozice je ovšem parní lokomotiva s osobním vlakem z roku 1958. „Nejdražší, co tam mám, je mašinka v A nulce, Big boy, ten stál 22 tisíc,“ říká Jan Souček v pořadu Prima Česko.

Pokud jste milovníky modelových železnic, určitě si ty na trmickém zámku nenechte ujít. Navštívit ho můžete každou středu a neděli.

Tagy: