Je to čára přes rozpočet. Domácnosti počítaly, že letos energie zlevní, říká Peterka

Ekonom Pavel Peterka

Peterka a Béreš o cenách energií

Komunikace vlády se nese v tom stylu, že se sice zdraží jedna část ceny energií, ale její tržní cena naopak klesne, a tudíž by se regulované ceny neměly výrazně odchylovat od těch letošních. Ve vysílání CNN Prima NEWS na to upozornil ekonom Pavel Peterka. Zároveň ale připomněl, že už letošní ceny byly opravdu vysoké a to, že v dalším roce neklesnou, bude pro spoustu domácností „čárou přes rozpočet“. Vedle toho analytik Jan Béreš ve vysílání konstatoval, že některým domácnostem mohou energie přeci jen zlevnit.

Zklidňování paniky ze strany vlády není podle Peterky zcela od věci: „Sice se zvýší jedna část ceny energií o relativně vysokou částku, ale vláda počítá s poklesem tržní ceny elektřiny, která by, doufejme, měla vyrovnat nárůst ceny regulované,“ vysvětlil ekonom.

ČTĚTE TAKÉ: Dražší elektřina bude pro zákazníky tvrdý náraz. Opozice chce peklo, vláda spoléhá na burzu

Kdyby se tak skutečně stalo, ceny by se pohybovaly na podobné úrovni jako v letošním roce. Což ale, jak Peterka podotýká, není zase taková výhra, protože energie byly v letošním roce opravdu drahé a pro spoustu firem a domácností by se jednalo o čáru přes rozpočet.

O kolik cena elektřiny skutečně vzroste, bude podle ekonoma záviset na mnoha faktorech – jak mají jednotlivé domácnosti nastavenou distribuci energií nebo jakým způsobem elektřinu třeba i vytváří. „V průměru by ten nárůst neměl být ale tak dramatický a některé domácnosti mohou i ušetřit,“ sdělil.

A jeho slova potvrdil i energetický analytik Jan Béreš: „Pokud si například domácnost zafixovala nějakou novou smlouvu, třeba s jiným dodavatelem, a přešla na zajímavější cenu, tak tam naopak může jít dokonce i o zlevnění celkové roční fakturace.“

Zároveň je ale dost pravděpodobné, že některým domácnostem energie skutečně výrazně podraží, což může být naopak způsobeno uzavřením méně výhodných smluv s dodavateli. „V této situaci si ale umím představit, že vláda bude konkrétně těmto domácnostem hledat nějakou adresnou pomoc skrze sociální balíčky, jako je příspěvek na bydlení a podobně,“ podotkl Peterka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odbory chystají protesty. Jsme proti zdražování energií, řekl Středula a prozradil datum

Tagy:
elektřina zdražování Pavel Peterka Jan Béreš ekonomika energetika Petr Fiala ceny energií