Jeden z těch vyvolených: Z Adiho se zvedl žaludek i nejotrlejší psí záchranářce

Práce zvířecích záchranářů, kteří pomáhají v místech, kde je psů téměř jako lidí, je takovou Sophiinou volbou. Členové a dobrovolníci organizace Heart for Romanian dogs z. s. pravidelně při svých cestách do Rumunska navštěvují tamní děsivé státní útulky, odkud vybírají pejsky, které převezou do tamního soukromého azylu, kde o ně bude postaráno. Buď se vyberou přímo při výpravě, a potom se čeká cca pět týdnů po očkování, než mohou odejít, nebo se naočkují dopředu a potom se během cesty rovnou převezou do azylu. Průměrně jde vždy jen o pár vyvolených. Tři, maximálně patnáct šťastlivců.

Za rok to ale dělá i stovku zvířat. Azyl bohužel není nafukovací a tito pejsci nesmí být nemocní, aby zde neohrozili jiné psy. Výběr je tedy jasný – žádná nakažlivá nemoc, nesmí být agresivní vůči lidem nebo psům (nebylo by je možné adoptovat) a nesmí se příliš bát.

Takoví psi totiž pravděpodobně zůstávají do konce života v azylu, kde seberou možnost na záchranu dalšímu. Je to kruté a ne každý by to zvládl, ale když vybíráte z 600 psů v jednom jediném státním útulku, je tato Sophiina volba nezbytná – praktická stránka věci, počty a čísla. Je ale jasné, že i záchranářky jsou „jen“ lidé a do jejich výběru vcházejí i emoce.

Jedním z těch „vyvolených“ je Adi

Adi se nacházel v zadní části útulku a bylo štěstí, že vůbec vstal a vylezl z boudy právě v momentě, když šli záchranáři kolem, jinak by si ho ani nevšimli. Spousta psů ve státním útulku je agresivních, postupně zde doslova zešílí, a není tak možné chodit do kotců a prozkoumávat jednotlivé boudy zblízka. „Při několikáté návštěvě státního útulku už většinou tolik nevnímáte intenzivní smrad a špínu, respektive vám není tak špatně od žaludku jako poprvé, ale při pohledu na Adiho se zvedal žaludek i nejotrlejší rumunské záchranářce a udělalo se jí mdlo,“ popisuje první setkání s Adim Michaela Seifertová, členka organizace Heart for Romanian dogs.

Adimu z těla trčel doslova kus masa, který za sebou táhl, když z posledních sil šel. Měl ohromný nádor v břiše. U tohoto pejska se udělala výjimka, nejel do azylu, ale ihned na veterinu na operaci. Naštěstí nevykazoval žádné symptomy místní nejobávanější nemoci – psinky – a rovněž testy mu dopadly negativně. Po operaci byl převezen do karantény v azylu, kde s ním několik dní místní pečovatelé bojovali, protože jeho hlavním denním programem byla snaha si i přes trychtýř za každou cenu vytahat stehy z břicha. Nepodařilo se. Dnes už je Adi zdravý. Sice to pořád není žádný model, musí se dát do formy, aby se mu zlepšila srst a kůže, a to chce čas, ale už i tak hezky prokoukl a je to přátelský hafan navzdory tomu, co vše si prožil. Má to smysl...

Andělská dodávka Heart for Romanian dogs z.s

HEART FOR ROMANIAN DOGS Z.S. ANDĚLSKÁ PSÍ DODÁVKA https://www.donio.cz/HeartForRomanianDogs Music: We Rebuild, Musician: Philip Ayers, Album: Philip Ayers, Source: https://www.vcg.com/ Video creator: Veronika Šmídová Děkujeme za sdílení. :)

Posted by Heart for Romanian dogs z.s. on Tuesday, February 1, 2022

A proto to děláme, ale sami to nezvládneme

Pomoc psům v nouzi má různé podoby a formy, proto i činnost organizací, které je zachraňují, vykazuje různé odlišnosti a specifika. A jestliže se rozhodnete pomáhat až ve vzdálené východní Evropě a řešit problematiku přímo na místě s dlouhodobější perspektivou, čeká vás dalekosáhlý výčet zásadních specifik.

Andělská dodávka

Aktuálně však organizace Heart for Romanian dogs z. s. řeší veliký problém. Pokud chtějí, aby azyly pejsky z těchto pekelných státních útulků zachraňovaly, musely jim slíbit pravidelnou dlouhodobou podporu. Jsou na nich nyní závislé. Což obnáší na prvním místě zabezpečit krmení, a to se rovná každoměsíčním cestám s materiální pomocí, což už však v takovéto frekvenci nejde zabezpečit bez vlastní dodávky.

Doposud byli dobrovolníci závislí na půjčování od známých. „Bohužel se do dodávky ne vždy dalo vše, nebo nebyly tak výkonné, aby vyjely terén a museli jsme je tak často pronajímat. Což znamená zbytečné náklady, ale pejsci nepočkají, dodává Michaela. Rozhodli se tak zkusit štěstí a poprosit o pomoc veřejnost. Přispět může kdokoli, zbývá už jen pár dní. S ní budou moci zachránit více pejsků z těchto míst a častěji doručovat materiální pomoc do soukromých azylů.

Tagy: