Jedinečné záběry kosatek: S medúzami si házejí jako pes s míčkem

Průvodci pozorující kosatky v kalifornské zátoce Monterey se stali minulý týden svědky nezvyklé podívané. Podařilo se jim zachytit, jak si dvě mladší kosatky společně hrají s medúzou. Jde teprve o druhý zdokumentovaný případ podobné chování u tohoto druhu.

Kosatky, které průvodci z turistické organizace Monterey Bay Whale Watch pozorovali, patří k takzvanému transientnímu typu kosatek ze Severního Pacifiku. Tyto kosatky namísto ryb loví spíše mořské savce a utvářejí mnohem menší stáda než rezidentní typy, které žijí u pobřeží. Právě proto jsou získané záběry pozoruhodné. „Domníváme se, že si ji kosatky předávaly a hrály spolu nějakou hru, což jen potvrzuje jejich vysoce společenské chování,“ uvádí organizace na své facebookové stránce.

„Kosatka svírající medúzu v ústech se může podobat psovi svírajícímu míček – je možné, že si medúzu předávají jako při hře s míčkem,“ vysvětlují a dodávají, že naposledy byli svědky podobné situace v roce 2009.

Podle nich je možné i to, že si kosatky užívají brnivý pocit na jazyku, který se po kontaktu s chapadly medúzy dostaví. Ne nadarmo se tomuto druhu říká „mořská kopřiva“ – na chapadlech má totiž buňky, které dokáží její oběť paralyzovat. Otupení stačí na drobné rybky či jiné medúzy, u velkých mořských savců může ale vyvolávat jen zvláštní pocity.

Tagy: