Jelínek: Kolářovy vulgarity mohou TOP 09 potopit. Babišův záměr byl absurdní, míní Šídlo

Politolog Lukáš Jelínek a komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo

360° (73)

Vulgarity poslance Ondřeje Koláře (TOP 09) mohou jeho straně způsobit životní ohrožení. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Jelínek. Je to podle něj tím, že si TOP 09 vždy zakládala na uhlazenosti a distingovanosti. V pondělí použil vulgární výraz také předseda ANO Andrej Babiš, když se snažil získat materiály ohledně šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti). Podle komentátora Seznam Zpráv Jindřicha Šídla byl jeho záměr absurdní.

„Proč by mělo být do debaty o válce na Ukrajině zatahováno, jestli by tam nějaký politik poslal své děti? To už je samo o sobě úplně absurdní a nechápu, co relevantního to má do debaty přinést,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Šídlo. Reagoval tím na snahu Babiše získat informace o tom, zda má Lipavský potomky.

K TÉMATU: Vulgární výrazy použili na začátku tohoto týdne hned dva politici – Andrej Babiš (ANO) a Ondřej Kolář (TOP 09)

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ napsal Babiš v neděli v e-mailu svým spolupracovníkům. Vlákno obsahuje životopis, odkazy na články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce, uvedl web Novinky.cz. „Má děti?“ ptal se také Babiš.

ČTĚTE TAKÉ: Vulgarity nejde přejít, jinak je to žumpa proti žumpě, varoval Kalousek TOP 09

Zejména snaha zjistit informace o Lipavského dětech vzbudila v Česku pozdvižení. Informace si bývalý předseda vlády podle svého vyjádření vyžádal proto, aby je mohl použít v debatě o Ukrajině, napsal na sociální síti X. Konkrétně se chtěl pirátského ministra zeptat, zda by na frontu poslal své potomky.

Podle Šídla však použití informace podobné povahy debatu jen stočilo směrem k emocím. „Ten, kdo do diskuze tyto věci vnáší, tak dobře ví, proč to dělá. Tím totiž debatu činí méně racionální a více emocionální,“ dodal komentátor Seznam Zpráv.

Životní ohrožení TOP 09

Titulky zpráv od včerejška plnily také vulgarity poslance TOP 09 Ondřeje Koláře. Tomu se nelíbilo, že lídr kandidátky SOCDEM do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek naznačil, že firma, ve které pracuje zákonodárcův otec Petr Kolář, financuje Putinovu válku na Ukrajině.

„Je to č*rák. To tam dejte. Dodnes vlastně vůbec nechápu, co se to tam odehrálo,“ sdělil člen TOP 09. Měl tím na mysli právě Zaorálkova slova o Petru Kolářovi, která pronesl v Partii Terezie Tománkové. Podle politologa Lukáše Jelínka mohou mít Kolářova slova pro jeho stranu vážné důsledky.

„TOP 09 si vždy zakládala na tom, že je distingovaná, uhlazená a maximální vulgarity byly připuštěny u zakladatele strany Karla Schwarzenberga, který je ale pronášel s grácií a s noblesou. V okamžiku, kdy se Kolář chová neuměřeně a používá výrazy, které patří až do čtvrté cenové a možná ani tam ne, může mít jeho chování na jeho stranu vážnější dopad než vulgarity Andreje Babiše na hnutí ANO,“ uvedl Jelínek.

„Pokud se TOP 09, tedy strana, která má pětiprocentní preference v průzkumech, nebude dostatečně od podobných vulgarit svých některých politiků distancovat, může se dostat až do životního ohrožení,“ dodal politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rovenský napráskal Babiše, měl by se omluvit, žádá Havlíček. Neuvěřitelné, žasl Skopeček

Tagy: