Jen vyvoláváte paniku, vzkázal Zelenskyj Američanům. Vadí mu varování před ruskou invazí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v sobotu před novináři postěžoval, že americká varování před nadcházejí ruskou invazí vyvolávají paniku, která zemi nepomáhá. Uvedla to agentura AFP. „Nejlepším přítelem našich nepřátel je panika v naší zemi, a tak veškeré informace, které vyvolávají jen paniku, nám nepomáhají,“ zdůraznil podle listu Ukrajinska pravda.

„V informačním prostoru je nyní příliš mnoho informací o velké válce, kterou rozpoutá Rusko. Dokonce se mluví o konkrétním datu,“ řekl Zelenskyj a vybídl novináře, že jestli mají nějakou další stoprocentně věrohodnou informaci, že ruský útok začne 16. února, tak ať se o ni podělí.

Informaci o středě jako možném začátku ruské invaze na Ukrajinu přinesl mimo jiné web Politico, který se odvolává na tři zdroje z USA a Evropy. „Chápeme veškerá rizika, uvědomuje si, že tyto hrozby existují,“ ujistil Zelenskyj.

Ukrajina jako stát podle prezidenta musí spoléhat sama na sebe, na své vojáky a občany. Zdůraznil, že diplomacie je jediná cesta ke snížení napětí, jakož i osvobození „okupovaných území“, jak ukrajinské úřady označují Ruskem anektovaný Krym a separatisty ovládnutou část Donbasu.

Spojené státy varují, že by nyní k ruské invazi na Ukrajinu mohlo dojít „kdykoliv“. Moskva popírá, že by útok vůči sousední zemi chystala.

Tagy:
útok Moskva Evropa invaze Ukrajina varování Krym Politico Volodymyr Zelenskyj USA Rusko panika datum Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu